Torsten Scheutz har gått bort

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-2, Artikel

Av Bertil Falk

Han blev 94 år och var den siste av de populära författarna av flygböcker för ungdom samt kollega med Astrid Lindgren på Rabén & Sjögren, där hans böcker om Kalle Looping och Kidböckerna kom ut.

Mindre känt är att han skrev mängder av deckare, thrillers och flygäventyr för vuxna från 1939 i tidskrifter som Lektyr, Allers, Tidsfördrif, Hemmets Journal etc. Hans gastkramande novell I vårt hus, som stod 1954 i Vecko-Revyn trycktes om efter nära 50 år av Per Olaisen i CDM 2/2001 och utsågs av läsekretsen till årets CDM-novell, en uppskattning som gladde Torsten. Hans upplevelser som pilot när han flög dynamit till guldgruvor i Centralamerika gav stoff till både ungdomsböcker och vuxennoveller.

Torsten skrev för brödfödan och betraktade inte sin produktion som värdefull. Det gör emellertid undertecknad. Han är en av mina favoritförfattare. Till synes obehindrat och med ett inspirerat flyt i både språk och handling skrev han sina berättelser. Jag tror att jag i alla fall övertygade honom om att hans berättelser varit värdefulla för mig.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22