Tomas Arvidsson: Studierektorn är pensionerad men oblodiga brott fortsätter

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Artikel

Av Per Erik Tell

Det är precis trettio år sedan Tomas Arvidsson succédebuterade med sin humoristiska deckare Enkelstöten. Efter ett liv på tio böcker har han dock slutligen pensionerat studierektor Bertilsson.

– Ja, oåterkalleligen, säger han.

Men läsarna som tar sig an hans elfte bok, den nyss utkomna Andras pengar (Bra Böcker), känner igen sig i den typiska Bertilssonska, förlåt Arvidssonska, miljön.

När Tomas Arvidsson började skriva sin tio böcker långa serie om den nervöse, lite tafflige, men samtidigt klurigt smarte studierektorn var det någonting helt nytt.

Hans stil var, och är fortfarande, fylld av humor, värme och annorlunda vardagspersonligheter.

Det kan tyckas märkligt att böckerna som fått en stor läsekrets, översatts, prisbelönats och TV-filmats inte fått fler deckarförfattare att lyfta fram humorn som sitt främsta vapen.

Tråkigt, blodigt och allvarligt

Tomas Arvidsson säger att han skriver sådana böcker som han själv vill läsa. Och han är inte heller rädd för att säga vad han tycker om sina nutida konkurrenter på deckarhyllorna

– De tar sig själva på alldeles för stort allvar. Det är för blodigt. Och det är för tråkigt, säger han.

Först lyfter han fram de kvinnliga deckarförfattarna som de som är för allvarliga, för tråkiga och för blodiga. Sedan tillägger han:

– Ja, det gäller även männen. Men det finns ju några duktiga svenska deckarskrivare, både bland kvinnorna och männen om man nu ska skilja på dom.

Han säger att han vill att läsarna själv ska få möjlighet att välja vem de vill känna sympati för i boken.

– I dagens deckare har vi en hemsk bov och så samhällets representant som är en trött, alkoholiserad, nedsliten och gubbsjuk polis.

Anglosaxisk tradition

Tomas Arvidsson tror att han själv skriver i en mer anglosaxisk tradition.

– Det inbillar jag mig i alla fall, säger han, och påpekar att skulle han ha någon svensk förebild eller inspirationskälla så skulle det vara Frank Heller.

I Andras pengar är poliserna bara suddiga figurer i bakgrunden. I stället är det den intelligenta och intuitiva försäkringsutredaren, 28-åriga Karolina Jonsson som är rättvisans representant.

Och bovarna är främst de charmiga John F Gary Svenne Mattsson och hans kompis Kenneth Lind, som lagt av, bildat familj och öppnat frimärksbutik.

Grundlig research

Brotten som planeras i den nya boken är värdetransportrån och dataintrång.

– Jag är mycket fascinerad av datateknikens möjligheter och övertygad om att det begås massor av databrott som aldrig anmäls eller ens uppmärksammas, säger han.

– Jag tror att företagen väljer att hålla tyst om det helt enkelt, tillägger han.

Tomas Arvidsson gör alltid en grundlig research inför sina böcker. Brottet ska vara trovärdigt. Och till sin hjälp med databrotten har han en svärson som är dataexpert.

– Däremot är han inte kriminell, säger han med ett leende.

John F Gary Svenne Matsson och Kenneth Lind, liksom Karolina Jonsson har introducerats i tidigare böcker där studierektor Bertilsson spelat första fiolen.

Övergången till de nya huvudpersonerna har alltså varit en medvetet långsam process. Sakta har studierektorns skugga bleknat bort i Kalmar.

– Många av mina läsare kommer fortfarande fram och frågar om han verkligen är borta på riktigt. Det är han men jag ska erkänna att jag drog mig lite för detta och ibland saknar jag honom.

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22