Tjugo frågor till Finn Hansen Redaktör och utgivare av Krimi-Cirklen i Danmark

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

AV IWAN MORELIUS

Krimi-Cirklen är en dansk tidskrift som innehåller porträtt av kriminal- och spänningsförfattare från världens alla länder. Men det handlar inte enbart om böcker och häften utan också om film och tecknade serier. Tidskriften försöker recensera så mycket som möjligt av böcker, film och serier som kommer ut i Danmark. Tanken är att skapa ett slags ”minilexikon” om den sortens litteratur.

Man kan också hitta tidskriften på nätet: crimicirklen.fuld.dk och till Finn kan man skriva via krimi-cirklen@ofir.dk

Finn Hansen är född 14 maj 1945 och är gift med Lis sedan 36 år tillbaka. Tillsammans har de sonen Henning, 34.

1. Hur kom det sig egentligen att du startade Krimi-Cirklen?

Krimi-Cirklen, som från början inte var en tidskrift, har existerat sedan 1986. Den grundades av de tre glada amatörerna Knud Nielsen (ja, det är han med de gamla kulörta häftena), Per Norman Block och mig själv vid en god lunch med både öl och snaps som ett blad för byte, köp och försäljning av tryck av samlarintresse. Vi arrangerade några samlarmöten och delade ut den stencilerade skriften gratis. Förutom samlarinformation innehöll den också författarporträtt.

2. Har du något yrke vid sidan om arbetet med Krimi-Cirklen? Är arbetet med magasinet enbart en hobby?

Jag är utbildad färghandlare, ett yrke jag jobbade med i 14 år efter militärtjänsten vid Kronans Artilleriregement åren 1965-66. Sen fick jag 1975 arbete inom Københavns Belysningsvæsen, det som i dag heter Energi E2, och jobbar på kraftstationen Amagerværket. 1978 blev jag förtroendeman för mina arbetskamrater och är dessutom varit styrelseledamot för facket. Men jag planerar att pensionera mig när jag fyller 60 eftersom arbetet tar för mycket av min tid. Sen blir tidningen mer än en hobby.

3. Hur sker kontakterna med förlagen?

Det görs enbart per telefon eller brev. Men jag måste erkänna att jag har fått många små flinka väninnor på förlagen.

4. Håller du kontakt med alla danska författare i genren?

Nej, jag har egentligen ingen kontakt med författarna.

5. I så fall, träffar du dem på olika träffar eller åker du hem till dem för intervjuer och utfrågningar? Nej.

6. Samlar du böcker i genren?

Yes. Jag är samlare. Fråga bara min fru! Jag har en samling om cirka 6-7000 kriminal- och spänningsromaner mellan 700 och 1000 gamla kulörta häften.

7. Hur många av böckerna hinner du läsa själv? Har du medarbetare?

Jag läser mellan tio och femton böcker i månaden. Visst har jag medarbetare som alla jobbar gratis. Bland andra Per Norman och Jörgen Lindholm som både recenserar böcker och läser korrektur.

8. Vilken utrustning används för att framställa Krimi-Cirklen? Gör du allt hemma är det någon annan som sätter och trycker?

Jag skriver på dator. Vi har en kopieringsmaskin som står hemma hos Per Norman.

9. Hur lång tid tar det att göra ett nummer klart?

Jag skriver på artiklar och författarporträtt till flera nummer samtidigt. Recensioner skrivs allt eftersom böckerna kommer in, så det är svårt att ange någon tid.

10. Har du deltagit i de stora kongresserna?

Nej, jag blir aldrig inbjuden. Det Danske Kriminalakademi är en mycket sluten krets. Och det är mycket sällan de profilerar sig och har svårt att komma ut till läsarna. Det krävs nya krafter. Där finns bara få medlemmar som är entusiaster så ingen av oss som arbetar med Krimi-Cirklen har erbjudits medlemskap. Trots det har jag gott samarbete med våra två kända Nielsen, nämligen Anton Koch Nielsen och Bjarne Nielsen.

11. Du är alltså inte med i någon av de stora deckarorganisationerna?

Nej

12. Vilka är dina danska, svenska och utländska favoriter?

Jag tycker mycket om Martin Jensen, Jens Henrik Jensen och Susanne Staun. De är alla av internationell klass. Men jag vill också nämna Ole Borneman, Lars Bedsted, Annika von Holt, Michael Porell, Steen Langstrup och vår nya talang Grete-Lise Holm. Hennes Paranoia tyder på att vi kan vänta oss mycket.

Det finns många svenska författare att gilla. Naturligtvis Liza Marklund, Mankell, Tursten, Frimansson, Edwardson, Westerberg, Josephson och jag har fallit pladask för Jansson, Gissy, Nesser och Arne Dahl [pseud för Jan Arnald], särskilt den sistnämnde.

Utländska? Där kan jag fylla hela DAST för favoriterna är många: Rankin, Lindsey Davis, Jill McGown, Andrew Taylor, Reginald Hill, Bruce Alexander, R. D. Wingfield och Colin Dexter. Jag är också förtjust i damerna Paretsky, Grafton, M. Muller, Edna Buchanan, Candace Robb och Elizabeth George. Mest gillar jag nog Nevada Barr, Aleksandra Marinina, Faye Kellerman (och hennes man Jonathan). Bra är också James Patterson, Michael Connelly, John Harvey, och Dibdin, Jo Bannister.

Oj. Det blev en massa. Dessutom finns det några jag alltid återvänder till: Richard Neely, Dominic Devine, John Dickson Carr, Ellery Queen och Van Dine.

13. Du ger ofta ut specialbilagor. På senare tid om Modesty Blaise och Agent OSS 117. Hur väljs de ut?

I samlingen har jag en del pocketböcker i serier, spion- och agentromaner som kom ut på 60- och 70-talen. Om deras författare skrivs inte mycket. Därför försöker jag i dessa temahäften berätta lite mer om författarna och böckerna och deras bakgrund. Just nu skriver jag om FX 18 och senare kommer en grej om den amerikanska SAS-serien. Fast jag har ett Extra-Extranummer på gång om den grönländska kriminalromanen och håller på att läsa in mig på böcker som utspelas i sjukhusmiljö.

14. Hur stor upplaga har Krimi-Cirklen?

Den är inte stor och svänger mellan 200-230 prenumeranter.

15. Är de danska biblioteken intresserade av magasinet?

De har varit det, men sedan vår kära regering gjort nedskärningar har det blivit som det är.

16. Får du kulturstöd likt DAST och Jury i Sverige?

Nej, jag får inte en krona. Men min hobby är ju spännings- och kriminalromaner och de kommer gratis med posten för att recenseras.

17. Vilka andra kriminalmagasin ligger högt på din lista?

De svenska prenumererar jag på. Ibland reser jag till London och handlar på Murder One. Då blir det Crime Time, Shot, Deadly Pleasure och Sherlock Holmesmagasinen. Vi åker dit ett par gånger per år och då passar jag också på att köpa fackböcker.

18. Du har varit medarbetare och medlem i DAST när den var medlemstidning. När kom du med?

Jag tror jag blev medlem när DAST med nr 6, 1974 övergick till A5-format. Det är snart 30 år sen. Krimi-Cirklen har bara varit igång i 17 år.

19. Om en gammal favoritbok skulle ges ut på nytt, vilken önskar du då att det blev?

Jag tror faktiskt att jag redan har alla mina favoriter.

Men det skulle vara bra om något förlag lät nyöversätta böcker av exempelvis John Dickson Carr. Hans The Hollow Man har aldrig funnits på danska.

20. Har du några fritidssysselsättningar?

Min hustru och jag har en koloniträdgård. Där har om somrarna många deckare blivit lästa i trädens skugga. Men jag är också förtjust i engelska kriminalfilmer – Morse, Frost, Linley, Barnaby med flera, med flera.

Fast lika gärna en bra engelsk fotbollsmatch på TV.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22