Tintin – äntligen har han fått en slant – efter 75 år

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-2, Artikel

Vår gamle deckarpolare Tintin har fyllt 75 bast. Vid sidan av sitt deckarjobb lär han ha varit journalist, men det är få – om ens någon – som sett honom jobba. Varifrån han fått lön är oklart, men nu har han i alla fall fått en peng.

Kungliga belgiska myntverket har präglat ett jubileumsmynt i valören 10 Euro lagom till hans födelsedag och uppe i sin himmel lär Tintins skapare Georges Remi, mer känd under signaturen Herge, smila glatt åt detta.

Det var den 10 januari 1929 som Tintin och hans långlivade hund Milou steg på ett tåg till Moskva för att på sovjetisk mark uppleva sitt allra första äventyr. Det skulle bli många, många fler världen runt.

På ålderns höst kommer han nu att tvingas ut på ännu fler, vilket tyder på att pensionsförhållandena för vissa europeiska detektiver inte är vad de borde. I elva nyskrivna äventyr ger sig åter Tintin och kapten Haddock ut på jakt och om ryktena talar sant går det mycket illa i ett av dem.

Vetenskapliga vetare har sagt att en anledning till att Tintin hållit ut så länge är att han saknar karaktärsdrag. Dessa har i stället kapten Haddock fått.

Det hjälper inte. Tintin vinner ändå. Nyligen visades i Stockholm en utställning om honom. Där visades hyllningsbilder av konstnären Owe Gustafson under rubriken ”Hommage à Tintin”.

Fast huvudpersonen själv blev nog gladast åt slanten …  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22