Thrillermästarinnan Highsmith är avliden

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

Av Lil Yunkers

Den psykologiska thrillerns mästarinna, författarinnan Patricia Highsmith, har avlidit i Locarno i Schweiz 74 år gammal.

Patricia Highsmith behandlade ofta udda gestalter som genom sitt agerande sätter sig i offrets roll. Hon debuterade 1950 med Främlingar på tåg, som året därpå filmades av Alfred Hitchcock.

Även En man med många talanger och En man med onda avsikter har filmatiserats. Hightsmith föddes i Forth Worth, Texas, USA.

Denna mycket framstående deckarförfattare träffade jag när hon var i Stockholm för att göra PR för sina böcker. Motvilligt, föreföll det.

Hon satt i en bokhandel och signerade, som författare gör nu för tiden. Jag gick dit och talade med stor uppskattning om henne, men hon hade svårt att ta till sig beröm, Och hon var helt ointresserad av sitt yttre, trots att hon ju satt i en offentlig lokal. Klädd i dräkt av gott material, dyrbar men vårdslöst behandlad. Hon hade inte ens kammat sig.

Jag nämnde en av hennes senaste böcker och frågade hur det kom sig att det gick så illa förde hyggliga människorna som menade väl, medan skurken klarade sig bra.

– Det är ofta så det går till, menade hon.

Det lämpade sig inte riktigt att tala om hennes mest välkända figur, Tom Ripley. En smart och förslagen narcissist utan hjärta och samvete, men givetvis angenäm på ytan, så att ingen märkte att hans livshållning enbart gick ut på att få allt han önskade, på andras bekostnad.

Hon ville inte tala om sig själv. Det finns ingenting intressant att säga, menade hon. Jo, hon skrev böcker för det var det enda hon kunde. Hon bodde i Schweiz för där kunde hon vara mer anonym än i England.

Till slut sade hon med ett litet vemodigt leende:

– Jag är Capricorn – Stenbock. Sådana brukar få framgång först sent i livet.

Nog var det häpnadsväckande. Hennes böcker gick utmärkt, var översatta till flera språk, en del var filmade och hon hade fått ett stort antal utmärkelser. Men hon såg inte sig själv som en framgångsrik person.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22