The Bill – Undangömd polisserie

Sep 18th, 2009 | By | Category: 2009-4, Artikel

The Bill-logo

Sommaren 1983 provade brittiska ITV ett pilotavsnitt för en polisserie. Det gick bra, och fortfarande rullar The Bill i engelsk tv.

Varför då rubrikens ”undangömd”? Jo, undangömd i Sverige. Visserligen har den gått några varv på TV3 (Polisliv) och TV4 (Sun Hills polisstation) men gjorde tydligen inte större avtryck. För trots att den rullar vidare i hemlandet är det nu i Sverige bara TV9 som visar den på vardagarna på de udda tiderna runt lunch och mitt i natten.

Trots mångårigt intresse för deckare också på tv (fast nu börjar det bli lite övermättnad) hade jag missat de tidigare svenska försöken. När Dagens Nyheter uppmärksammade den så provade jag. Och jo visst: det är en njutbar serie, en vardagsvariant av deckare, oftast med vardagsbrott (med storskurkar ibland instoppade som krydda).

Bild från The Bill

För er som inte tittat ännu så är serien helt enkelt vad som händer i och runt polisstationen Sun Hill i den påhittade stadsdelen Canley i östra London. Det ska stämma ungefär med den verkliga stadsdelen Tower Hamlets, men inspelningsplatserna är i hela London.

Vanligen innehåller ett avsnitt ett par olika trådar, ibland löses ett ärende i samma avsnitt, ibland drar det iväg i ett par. Andra historier kan löpa under många avsnitt.

En del av skådespelarna har varit med i flera decennier, andra har haft kortare inhopp och serien har varit en språngbräda för unga blivande skådespelare. Keira Knightley, Emma Bunton (Spice girls) och Hugh Laurie (Bertie Wooster/Dr House) är några av dem. En del som varit med länge har blivit helt förtvivlade när deras rollfigurer skrevs ut ur serien. En söp ihjäl sig, en annan försökte begå självmord.

De ca 20-talet fasta rollfigurer kommer från alla delar av polisstationen, både uniformerade, kriminalare och administrativ personal.

Det är många som gillar serien. Det finns fanklubbar och webbsidor och 30 The Bill-klubbar på Facebook.

Med tanke på sändningstiderna i Sverige är det bra att det finns video.

LRS

Om The Bill

Svenska Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/The_Bill

Engelska Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bill

Officiell webbplats: http://thebill.com/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22