Teatermord i teori och praktik: scendöd-skendöd-stendöd

Mar 2nd, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Artikel

Mord på teaternMord på teatern – med Olov Svedelid i minnet. Det var titeln på den föreställning som den åttiohövdade åskådarskaran, mestadels bestående av medlemmar i Sällskapet Deckarvännerna, den 23 februari förväntansfullt ville se. Den hölls i Pygméteaterns mysiga teatersalong. Att man skulle få träffa ett livs levande ”lik” hade de nog inte väntat sig.

Sällskapet Deckarvännerna firar i år 40 års-jubileum. En av dess tidigare ordförande var författaren Olov Svedelid, som förutom deckare även har skrivit barn- och ungdomsböcker, fackböcker, romaner och skådespel, Han var även medlem i Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm, FKIS, som grundades några år senare.

För att hylla Olovs minne, han avled 2008, hade Ulf Durling satt samman ett program och bjudit in tre av sina gamla FKIS-kompisar Kjell E Genberg, Jan-Eric Arvastson och Jan-Olof Ekholm för att tillsammans med dem framföra ett teaterprogram som innehöll allt. Dråpliga sketcher, lite allvar, charader (vi ska särskilt återkomma till en sådan!) och allmänna muntrationer.

FKISarna

Jan-Olof Ekholm, Jan-Eric Arvastson, Kjell E Genberg och kvällens huvudperson Ulf Durling.

Sällskapet Deckarvännerna hade denna kväll som omväxling förlagt sitt månatliga möte till Pygméteatern på Vegagatan i Stockholm där de fick sig till livs en halvannan timmes verbal och teatral odyssé med farsartade inslag på Ulfs oefterhärmliga sätt.

Kvällen inleddes med att Sällskapets nuvarande ordförande Leif-Rune Strandell hälsade välkommen och berättade om sällskapets aktiviteter.

Programmet som många gånger fick åskådarna att vrida sig i skrattparoxysmer på grund av Ulfs dråpliga framställning ackompanjerades på keyboard av kvällens musiker Lars-Olof Norée som i alla fall några gånger fick komma med musikaliska inpass när den gode Ulf fick lov att hämta andan i sina sanslöst roliga monologer.

Ulfs debutdeckare Gammal ost som kom ut 1971 har bildat skola och översätts just nu för den amerikanska marknaden.

Ulf inledde kvällen med att läsa en liten novell med titeln Mord på minuten som beskrev hur han blev anklagad för stöld av handlingen i ovanstående deckare. Författaren till denna ”anklagelse” visade sig vara just Olov Svedelid som hotade med att skjuta Ulf och mycket riktigt sjönk Ulf plötsligt ihop efter ett skott någonstans ifrån publiken, en blodfläck syntes på skjortan mycket teatraliskt. Därvid myntades devisen ”scendöd–skendöd–stendöd”.

Under den synnerligen underhållande kvällen diskuterades och gavs exempel på ett tjugotal deckare med titlar i teatermiljö. Omslagen på Svedelid och Silberskys deckare Narrspel och Vic Sunesons Så spelar döden visades på bild.

Och snart skulle ett ”levande lik ” uppträda.

Ett annat inslag i föreställningen var när de tre medverkande deckarkollegerna medelst charader skulle framställa en boktitel. Med glatt mod illustrerades John Reeds Tio dagar som skakade världen, Dostojevskijs Brott och Straff, Raymond Chandlers Långt farväl.

Jan-EricStörsta applåden fick Jan-Eric Arvastson som när det blev hans tur klev upp på en liten pall och såg ut att handlöst snubbla ner från den, vilt flaxande med armarna. På gammalt gott spextraditionsvis ombads han genast att göra om prestationen. Den här gången kunde i alla fall åskådarna, åtminstone de som såg något genom alla tårar av skratt, ana sig till att han nog försökte illustrera Örnen har landat (bilden här intill) skriven av Jack Higgins.

Men det här med det levande liket då? Jo på omslaget till Ulfs bok Lugnet efter stormen, i nyutgåva 2012, ligger liket efter en ung flicka lite dolt under ett buskage vid en skogsstig. Flickan som hade stått, nej legat som modell för liket, visade sig vara närvarande i salongen.

Bland en mängd andra upptåg under föreställningen bjöd Ulf på en blodisande scen ur William Shakespeares Othello. Till scenen behövdes en Desdemona som skulle ”mördas” av den ondskefulle Jago. Ulf frågade en tjej i publiken om hon kunde vara det tilltänkta mordoffret. Hon hoppade glatt fram och den blodiga akten framfördes med blodisande skrik och viftande med ännu blodigare teaterknivar. Publiken satt som förhäxad medan scenen spelades upp. Framför allt rönte flickans ”öde” stort medlidande och Ulf intensiva framställning drog ner applåder.

Men som i alla teatersammanhang visade sig det ”spontana” inhoppet i ”dramat” vara väl repeterat ty den duktiga tjejen visade sig heta Emelie och vara ett av Ulfs fyra barnbarn!

Aftonen avslutades med att Ulf läste sin dråpliga mini-novell Norra Italien åtta dagar, publicerad i hans nyutkomna novellsamling Höstligheter.

Den förtjusta publiken hyllade så ”skådespelarna” med stormande applåder och Ulf meddelade då att var och en i publiken skulle få ta med sig ett bokpaket innehållande böcker av just KFIS.

NILS-GUNNAR WESTERBERG / NISSE SCHERMAN foto

FKISar

Bilden i bakgrunden visar hela FKIS-gruppen på en bokmässa i Göteborg tillsammans med bl a Håkan Nesser, Karl Arne Blom och Henning Mankell.

 

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22