Tänk om man kan fiska upp Futrelles sjunkna deckarskatt

Jan 17th, 2008 | By | Category: 2001-4, Artikel

När Titanic 1912 gick på ett isberg och sjönk till botten på flera kilometers djup, så följde även deckarförfattaren Jacques Futrelle (1875-1912) med ned i djupet.Hans hustru May, som också skrev deckare, räddades och överlevde sin man i många årtionden.

Jacques Futrelle skrev deckare om omöjliga brott som löstes av professor Augustus S F X Van Dusen.

Van Dusen var mycket kunnig på en rad olika områden och Futrelle kallade honom “The Thinking Machine”.

John Dickson Carr, som kan betraktas som både den främste förespråkaren för och främste utövaren av genren “det slutna rummet cum omöjliga brott” ansåg att Jacques Futrelle var undervärderad.

Vare därmed hur som helst. Futrelle räknas faktiskt som något av en pionjär och en klassiker, men det intressanta som DAST vill påpeka är att Titanic numera inte bara hittats där den ligger i två delar på oceanens botten, utan man har till och med plockat upp en massa prylar från vraket, däribland väskor och dokument av olika slag, som fortfarande går att tyda.

Det öppnar spännande perspektiv. För i Johan Wopenkas Stora Mordboken en guide till 150 års pusseldeckare och mysterier 1841-1990 (BJW, 1991) kan vi läsa att man “vet att Futrelle hade med sig manus för ytterligare ett halvdussin Van Dusennoveller då han gick ombord på Titanic. Trots ivrigt letande har man aldrig lyckats hitta några kopior av dessa.”

Futrelle bör ha förvarat sina manus i en väska, så bli inte förvånad om man en dag plockar upp en väska med originalmanusen till de sjunkna deckarna.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22