Talböcker: Perfekt medhörning till sjöss, lands, och björnrika skogen

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Sensommar i Ländsjö by, Bjuråkers socken, Hudiksvalls kommun. På nätterna har det regnat och åskat – för all del under somliga dagar också – så elströmmen stack och gömde sig. Sen sken solen så att alla bären, blå blåbär och röda lingon, syntes inför alla giriga blickar.

Hos min hustru. Inte hos mig. Jag ger faderullan i bär som inte hunnit till syltstadiet.

Jag satt i bilen med dörren öppen, stirrade på människan som plockade bär i en röd plasthink, och lyssnade på Torsten Wahlund som läste Livläkarens besök av P O Enquist från en CD.

Men vadan detta fåniga bevakningsarrangemang?

Björn!

Svaret är björn. Nordvästra Hälsingland dryper av björnfrossor. Just den här dagen hade min granne Stig uttalat sig i Hudiksvalls-Tidningen. Han hade sett en björn igen, den fjärde eller nånting på kort tid.

”Vill du ha pannkaka?” frågade hustrun, en dum fråga eftersom jag älskar tunna pannkakor. Jag nickade. ”Då måste du vakta medan jag plockar. Annars steker jag aldrig mer pannkakor.”

Jag har nu lyssnat på Jan Guillou som läst sin egen Ondskan, Måns Westling läsa Svart krabba av Jerker Virdborg och en hel massa andra. Guillou är ingen dålig uppläsare. Han lyckas få fram vilda västernestetiken i sin skolroman. Westling uppfattar jag som mer osäker när han tjatar sig fram över Virdborgs isar.

Nu är bären plockade, hustrun Birgitta hemskjutsad till Stockholm med busslinjen Diligensen och jag ska just börja lyssna på Krister Henriksson när han tolkar Harry Potter och Den flammande bägaren. Till skillnad från de andra nya böcker jag hört, har jag den på kassetter, en utdöende sort tydligen, men likt neanderthalarna ett segt släkte som kommer att leva ihop med arten CD ganska länge än. Den finns även i den andra sorten, lång som sjutton, över tjugo skivor.

Ljudböcker på kassett har funnits ganska länge men numera är det enbart Bonnier Audio som tillverkar och marknadsför sådana. Till och med Tal & Punkt, som ser till att synskadade får tillgång till hörböcker, har skaffat sig ett nytt, hårt packat system. Pan/Norstedts och Pirat ger ut enbart CD-boxar.

I början av 2000-talet fanns knappt några hörböcker på CD. Nu står boxarna tätt i sina ställ i de flesta bokhandlar. Kassetter säljs fortfarande men CD-sidan ökar och det finns många som menar att kassetterna är gammalmodiga och förlegade. De som anser det är oftast unga. Jag har träffat expediter som inte begriper varför folk köper pappersböcker när de finns på CD. Nåt sånt har jag aldrig hört i musikaffärer där det också säljs CD-böcker. I musikhandeln kan man få lyssna en stump och det finns bokhandlare som talar om att stimulera sin försäljning med en lyssningsanläggning.

Fast fortfarande säljs fler böcker än CD-boxar i boklådorna, till och med hos sådana som säljer allra mest av hyllpapper, servetter och vykort.

Det finns likheter mellan filmbranschens DVD:er och bokbranschens CD-satsning. När Piratförlaget gav ut årets bok Den röda vargen av Liza Marklund lade man till författarintervjuer och annat intressant. Men Piratförlaget är ju kända för sin PR-kunnighet.

CD-böcker har blivit praktiska. Man kan stänga av sin bilstereo och när den startas igen börjar texten läsas på rätt ställe. Så var det inte förr.

Kerstin Olsson kör lastbil med styckegods mellan Hudiksvall och Sveg. Vi träffas på ett fik i Ljusdal.

”Jag har jobbat i USA,” berättar hon. ”Körde långtradare ihop med min förre man. Det var där jag lärde mig lyssna på talböcker. Fast problemet var att det fanns så många olika sorters böcker. Man kunde hitta kassetter, CD och en mindre CD i MP3-format. På stora truck stops fanns ofta samma bok i halvdussinet format, men på mindre ställen var det sämre.”

I lastbilen har hon både kassett- och CD-spelare, så i Sverige hittar hon lätt de böcker hon vill lyssna på. Hon är med i en talboksklubb och där är det mest kassetter som gäller.

”Min mor får låna talböcker på biblioteket. Lånetiden är så pass lång att jag också hinner höra dem”, säger hon. ”Jag lyssnar hellre på böcker än musik nu för tiden. Kända böcker kommer ut rätt fort, ibland samtidigt som pappersboken, så man kan hänga med.”

På väg hem till Bromma från Hälsingland fikade jag på Gävle Bro. En ung grabb kom fram och frågade om han kunde få lift till Stockholm. Han hette Lennart Tyr och var sjöman.

Jag tänkte på en sak som Ove Allanson sagt när jag talade med honom om hörböcker – att sjöfolk var ett konservativt släkte som läste bokstäver. Fast, hade han tillagt, det var ju ett tag sen.

”Jodå”, sa Tyr. ”De flesta läser vanliga böcker, men jag gillar den här nya modellen.” Han klappade på sin ryggsäck. ”Min far köper CD-boxar när jag är ute. Nu har jag varit hem och gett honom de gamla boxarna och fått tolv nya.”

Han berättade om hur han lyssnat på nästan hela sviten om Arn ute på redden i Valparaiso i Chile. ”Det känns lite konstigt att höra Tomas Bolme läsa om svenska snöstormar när man sitter på däck och väntar på passbåten in till land och det är nästan trettio grader varmt.”

Nu skulle han till Asien och visade några av boxarna han hade i ryggsäcken. Där fanns flera av de nya thrillernorskorna.

”Jag tycker om böcker när Torsten Wahlund läser”, sa han och jag höll givetvis med.

Ljudboken på kassett kom till Sverige redan på 1980-talet och alla sa att det skulle bli en stor grej.

Men inget hände då.

De som mest utnyttjade utbudet var synskadade. Men i början av 90-talet kom företaget Iris igång med en klubb (som har drygt femtiotusen medlemmar) och då lossnade det lite.

Men bokhandeln var fortfarande kallsinnig. 1997 bytte man namn till Lyssnarbokklubben.

Många lyssnar på böcker i bilen och de allra flesta bilar är kassettspelare standard. Visserligen är det på väg att ändras, men i kanske tio år till kommer det att finnas fler kassettspelare än CD-spelare på vägarna.

Så man kan undra om kassetten är ett så uråldrigt medium som vissa gör gällande.

Men teknikskiftet kommer, den saken är klar. Så småningom.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22