Tage Giron: Prisbelönt författare död efter lång och svår sjukdom

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Artikel

Av Olov Svedelid

Författaren Tage Giron har avlidit, 82 år gammal, efter lång och tåligt buren sjukdom. När FKIS, Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm, bildades för 28 år sedan med elva författare var Tage Giron en självklar medlem. Han gjorde sin uppmärksammade debut 1963 med boken Maskerad. Tre år och lika många böcker senare erhöll han Expressens Sherlock för årets bästa svenska deckare, Gift in i döden. Sedan återkom han regelbundet med kriminalromaner tills vacklande hälsa satte stopp för det långa skrivandet men han fortsatte med noveller till Föreningens utgivningar fram tills att FKIS upplöstes förra året.

Hans böcker var täta i sina djupborrningar i människans inre och präglade av en stilla humor som lyfte de annars allvarliga texterna. Hans hjälte kommissarie Erik Holmberg var en sann humanist på samma sätt som Tage själv var det. I de flesta romanerna fick Holmberg utreda brott som skett för länge sedan och han sökte svaren hur personerna färgats och utvecklats genom händelser som de helst ville glömma. Ingen action alls utan trovärdiga skildringar av vardagspersoners rädslor och känslor.

Tage hade en gedigen utbildning som skeppsmäklare och tidigt brukade han kunskaperna i företagande till Föreningens ekonomi och kallades vår ”finansdirektör”. Årsboksluten var ljuvlig läsning för den som uppskattar torr humor av yppersta märke.

En del av Föreningens verksamhet bestod i att träffa bokfolk om höstarna och berätta om vad vi skrivit och spela ett antal egendomliga sketcher. Det var den försynte Tage inte så road av men fogade sig i våra dumheter som en lojal medlem.

Som pojke hade han varit skeppsgosse och det återkom ofta i hans böcker. Kanske det var den uppfostran som gjorde honom till en gentleman i ordets bästa betydelse. Hans hjärtfel med tunga mediciner gjorde honom trött men han klagade aldrig. På de vis han kunde gjorde han stora insatser får oss, han ville vara med, delta i det författarliv han älskade. Vi tyckte mycket om honom och saknar honom oerhört.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22