“Sylve måste leva” − så då blev det en bok till

Mar 30th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Artikel

Marianne Cedervall hade tänkt skriva tre böcker, men nu ska det bli fem med Hervor och Miriam. Det är många som tagit de två damerna till sina hjärtan. De dök upp på Gotland i Mariannes debutbok Svinhugg, flyttade till Lappland i Svartvinter och kom tillbaka till Gotland i Spinnsidan.

I första boken dog ett antal män, dåliga män, genom att Miriam helt enkelt tänkte bort dem. Eller så var det bara olyckor.

Men en man, grannbonden Sylve överlevde med svåra skador.

Marianne har sin sommarbostad i ett fd kapell, precis som damerna i böckerna, och en granne meddelade henne att “om inte Sylve lever så köper jag inte boken”.

Så han lever och ger Miriam dåligt samvete.

Gotland-Stockholm-Tornedalen-Västerås
Marianne är född på Gotland och växte upp i Stockholm men har alltid känt som sig gotländska och är alltså där på somrarna. I 19 år arbetade hon i Tornedalen, så den miljön kan hon också.

Marianne Cedervall− Det är inte enkelt för en stockholmstjej att komma in där, men jag ville skriva om de här människorna som har bestämda åsikter som är tydliga åt det ena eller det andra hållet, det är inte så nyanserat som jag var van vid, säger Marianne (bilden här intill är hämtad från hennes webbplats http://mariannecedervall.se/).

Hon upptäckte att det var kvinnorna som bestämmer i Tornedalen, men det vet gubbarna inte om. Och städning är viktigt, ut med mattorna så att grannarna ser.

I böckerna kommer Hervor från Tornedalen och kallar sig själv Lapplandshäxa. Hon har en verklig förebild, en av Mariannes bästa väninnor som svär mycket. När hon skriver så stryker hon själv hälften av svordomarna, sedan stryker förlaget hälften igen. Ändå tycker väninnan att det svärs så mycket…

Sedan flyttade Marianne till arbete i Västerås stift. Svordomar och en otrevlig präst i böckerna verkar dock inte avskräcka biskoparna, de har tyckt att böckerna varit trevliga och hon har fått tala i domkyrkan.

Fjärde på gång
Men det är fler än kyrkans folk som gillar böckerna, och förlaget fick henne att lova ett par till. Nu är den fjärde på gång, Damerna är på väg till USA, som de talat om hela tiden. Deras döttrar har startat svensk hälsoklubb och spa i New York.

Ska sista boken sluta på Gotland?

Det är trångt för decckare där. även om Marianne inte tycker att hennes böcker är renodlade deckare, mer skrönor. Hon började sent med skrivande, den första boken tog tio år, den andra bara nio månader Och nu har hon pensionerat sig och kan ägna sig helt åt skrivande.

Så det slutar nog inte med fem böcker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22