Svensken som tipsade Burroughs om Tarzan

Feb 8th, 2008 | By | Category: 2001-2, Artikel

Hur fick Edgar Rice Burroughs idén till Tarzan? Stockholmspojken, generalmajor Ivar Thord-Gray, bror till konstnären Gunnar Hallström och antikvarien Gustaf Hallström påstod 1940 att han gett Burroughs uppslaget. Thord-Gray befann sig som frivillig i brittiska armén i Transvaal 1896. Han fick då uppleva hur babianer kidnappade en sexårig pojke, som byttes ut mot en död babianunge.Fem år senare var Thord-Gray tillbaka på samma plats när en grupp britter stötte på en babianflock. Man bildade skyttekedja för att försvara sig, men babianerna flydde. Alla utom en vit babian hoppade över en stor klyfta. En hona försökte få honom att ta språnget och till sist vågade han, men fick inget grepp och föll ned i en stor skreva och slog ihjäl sig. Det visade sig vara den pojke som sex år tidigare rövats bort. Hans mor kände igen honom. Detta berättade Thord-Gray för en nyhetshungrig journalist. Det var först 1924 som han fann att journalisten var Edgar Rice Burroughs.

“Burroughs skrev då ett brev till mig och tackade för uppslaget till Tarzan-böckerna som gett honom berömmelse och förmögenhet”, berättade Thord-Gray för Allers, som publicerade historien över ett uppslag med bilder i nummer 11, 1940…  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22