Svenska Science Fiction-frön: Inspirerade H.G. Wells Karin Boye i gamla stan

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2001-1, Artikel

Av AHRVID ENGHOLM

Ivar Lo-Johanssons självbiografiska Författaren (Bonniers, copyrightår 1957) handlar om författaren och hans vänner bland arbetarförfattarna i Stockholm på 30-talet. På sid. 23 skriver han:

“Jag tänkte av och till på Den nya mänskan under de dagarna. …

Ur kaos försökte jag skapa. Jag gjorde utkastet till en stor roman, Framtidsfolk, som skulle handla om Den nya mänskan. Och jag skrev dikter om det som skulle hända i framtiden, när man fraktade grus på tunga flygplan, på luftens stora lastbilar. …

Solsystemet var en klocka, som jag ville vrida fram. Ur den nya tiden skulle Den nya mänskan främsta. …

Mycket av det jag sett på utställningen /Stockholmsutställningen, 1930/ hade kommit hos mig att föda sådana tankar….

Det var en tid då det utgavs ett nytt slags böcker. Det handlade på ett nytt sätt om vetenskapen i förhållande till mänskan. De talade öppet om att det på planeten jorden inte längre fanns några nya världsdelar att upptäcka… .

De böcker jag läste handlade till femti procent om vildar och till femti procent om den elektriska tidsålderns nya mänska, som stod vid sin mätartavla. … nu stod en overallklädd man, eller gärna en kvinna, framför en tavla med knappar, med vilka han eller hon manövrerade jordens krafter.”

Ivar Los science fiction

Ivar Lo-Johansson utgav 1967 Elektra: Kvinna år 2070, som naturligtvis är tvättäkta Science fiction. Om det är samma roman som han skissade på redan 1930 vet jag inte, men av Författaren framgår att han uppenbarligen var intresserad av genren redan då.

Men det finns mer.

För ett par-tre år sedan visade SVT en dokumentär om Per Anders Fogelström, där det framgick hur han i början av 40-talet skrev en roman om en galen diktator som till slut sprängde sig i luften med en superbomb.

Fogelström tyckte tydligen att romanen inte var värd att försöka förlägga, men den skrevs innan Hitler tog sitt liv i bunkern och innan atombomben (bägge 1945).

Profetiskt på KB

Enligt TV-programmet skall manuset till denna profetiska men okända roman finnas deponerat på Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Ytterligare ett mycket stort namn från samma generation är ju Harry Martinson, vars Aniara-diktcykel knappt behöver nämnas (han karaktäriseras av Lo-Johansson på sid 69):

“Hans kunskapsförråd tycktes ofta fantastiskt. Han kunde när som helst ställa sig upp och hålla ett en timme långt föredrag om negerkultur, om den engelska litteraturen, om kolväte, om ett filosofiskt system /Han uppträdde/ inte sällan som vetenskaplig kvackare… Han hade sin uppfattning om kosmiska synder”).

Mer överraskande är att Karin Boye både träffade och kanske inspirerades av ingen mindre än HG Wells.

Carl-Adam Nycop skriver i sin bok Bära eller brista – en tidningsmans memoarer (Bonniers, copyrightår 1970) på sidan 163 om den tidiga hösten 1939:

“De första septemberdagarnas snabba tyska pansarframgångar kändes bedövande. PEN-klubben hade ett sammanträde på Gyllene Freden i Stockholm där H G Wells var hedersgäst. Den trötte, gamle framtidsvisionären talade om något ohyggligt som nu var i sin början. Och han slutade med att ge ett personligt råd till svenskarna:

– The only advice I can give you is this: stay out of it!

Hans tanke var att Skandinavien skulle kunna hålla sig utanför och ‘vårda kulturens frön för en framtida återuppbyggnad’.

Bland de dystra åhörarna satt Karin Boye, Poul Bjerre, Gustaf Hellström, Waldemar Hammenhög, Erik Lindorm, Gösta Gustaf-Jansson och många fler.”

HG Wells var ju känd för sina framtidsprofetior, ofta av ganska dystert slag. Strax därpå, 1940, utgav Karin Boye sin klassiska, dystra sf-roman Kallocain.

Det går inte att undvika misstankar om att Wells givit vissa inspirationer. Det fanns en tid då även “seriösa författare” tog den här missaktade science fiction-genren på allvar, och själva skrev om supervapen, framtida flygfarkoster, sanningsdroger och “den elektriska tidsålderns nya mänska, som stod vid sin mätartavla”.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22