Svenska deckarbiblioteket firar sitt första decennium

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

I maj 1989 kom Sverige att få ett efterlängtat nationellt deckarbibliotek. Det kom att hamna i Eskilstuna – i länsbibliotekets hus – och under de tio år som gått sedan dess har bibliotekets renommé vuxit runt om i Europa.
Tanken hade funnits ett tag och diskuterats bland deckarförfattare och kritiker. Redan när Svenska Deckarakademin bildades 1971 var frågan på tapeten. Att det blev just Eskilstuna var kanske ingen slump. På biblioteket där arbetade då – liksom nu – Thomas Böös, som är en erkänt kunnig man när det gäller kriminallitteratur. Något inverkade det nog också att den allra första regelrätta svenska deckaren, Stockholmsdetektiven från 1893 av pseudonymen Prins Pierre (Fredrik Lindholm), titeln till trots utspelas där.
Enligt Böös är det en nyckelroman. Författaren och eskilstunabon Lindholm försökte både äta kakan och behålla den genom att försöka dölja stadens identitet. Det lyckades kanske inte så bra, för bara någon månad efter att romanen kom ut flyttade han från staden. Efter att ha avslöjat flera obehagliga sanningar om Eskilstuna och dess brottslighet kände han sig säkert tryggare på annan ort.

Bandat jubileumsverk

I samband med Deckarbibliotekets tioårsjubileum kommer boken att finnas – fast inte i pappersutgåva utan som kassettbok, inläst ord för ord från originalversionen av Thomas Böös.

Otto Holm grundlade

Grunden i bibliotekets bokhyllor kommer från framlidne polisintendenten Otto Holms i Stockholm samling av svenska förstautgåvor av svenska detektivromaner.
I Deckarbiblioteket står nu massor av deckare rygg vid rygg på hylla efter hylla. Fast Thomas Böös vill egentligen inte kalla genren för ”deckare” längre. Begreppet är slitet, den stil som egentligen skapade benämningen – pusseldeckaren – finns nästan inte kvar längre. Han skulle egentligen vilja föra fram ordet ”kriminalromaner” i stället.
Fast Svenska Kriminalromansbiblioteket blir kanske lite otympligt.

Tiotusen volymer

Dagens samling omfattar cirka tiotusen volymer. Av dessa är runt tvåtusen svenska originaldeckare. Men biblioteket innehåller också översättningar, facklitteratur, tidskrifter och specialsamlingar.
Bland de sistnämnda kan noteras de handböcker som författarparet SjöwallWahlöö använde sig av när de skrev sin dekalog om Martin Beck och hans kolleger. Det var bland annat vapenlexikon, protokoll om rättsfall och olika polisiära dokument.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22