Svenska Deckarakademien belönade två trotjänare

Nov 22nd, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Artikel

En ( dimmig) lördagseftermiddag i slutet av november beger sig alla deckarhabitueer i Esklilstuna med omnejd för att åhöra vilka litterära verk på den svenska bokmarknaden som funnit nåd inför Svenska Deckarakademien detta år.

Så även i år när en trogen skara hade tagit plats inne i biblioteket lördagen den 19 november.
Bibliotekschefen hälsade välkommen och Therese Hellberg, numera föreståndare för Svenska Deckarbiblioteket efter grundaren Thomas Böös pensionering, berättade att biblioteket haft en deckarvecka med uppläsningar och seminarier vilken nu lämpligt avslutades med Deckarakademiens höstmöte.

Akademiens preses Karl-Arne Blom äntrade scenen och berättade att årets pristagare i klassen bästa svenska deckare var på väg och väntades ankomma när som helst.

Omslag till GetingsommarI stället avslöjades det att till årets bästa översatta deckare hade utsetts Getingsommar av Denise Mina. Detta i stark konkurrens med övriga nominerade. (Recension: http://www.dast.nu/recension/getingsommar)

Denise Mina, född 1966, skriver gärna om sin födelseort och nuvarande bostadsort Glasgow. Hon är väl mest känd för den s k Garnethill-trilogin och böckerna om Paddy Meehan.

Till bästa fackbok inom genren för 2011 hade akademien utsett en avhandling av Mikael Tapper med titeln Snuten i skymningslandet: svenska polisberättelser i Omslag till Snuten i skymningslandetroman och film 1965–1980, ett verk på ca 800 sidor. (Recension: http://www.dast.nu/recension/snuten-i-skymningslandet-svenska-polisberattelser-i-roman-och-film-1965–2010)

Därefter anlände programenligt årets svenske pristagare. Det var en något omtumlad Jan Arnald som placerade sig i den på scenen för ändamålet placerade bruna länstolen, denna pjäs synnerligen lämplig att läsa deckare i! (The Armchair Detective)

Omslag till VisklekenI knivskarp konkurrens även där hade akademien utsett Arne Dahls Viskleken till årets bästa svenska deckare (recension: http://www.dast.nu/recension/viskleken). Arnald använder sig alltid av pseudomymen Arne Dahl när han skriver krminalromaner. Han berättade bl a vid intervjun att han efter att ha skildrat sin A-grupp (Rikspolisens speciella enhet för våldsbrott av internationell art) i elva böcker hade han lite svårt att skiljas från några av karaktärerna.

Därför beslöt han att påbörja en ny serie med några av sina “vänner”. Denna gång ska det bli tre delar till om Opcop, en ny operativ enhet inom Europol.

Hans första bok om A-gruppen, Misterioso, kommer att kunna ses i TV under julhelgen i två avsnitt.
Priset, en gyllene kofot i lämplig storlekt på en träplatta tillverkad av eskilstunabon Sten Zetterlund fanns att beskåda på scenen.

Två “trotjänare” belönades också: Lars Wendelius och Reginald Hill får var sitt hedersomnämnde för sina insatser för deckargenren.

I år ville akademien slå ett slag även för ungdomsdeckare men då ordförande tittade ut över det församlade auditoriet konstaterade han att det inte fanns det någon  representant i den
åldersklassen. Gråhjässorna lyste klart.

Men en diskussion mellan en som hade börjat sin bana med att skriva barndeckare (Jan-Olof Ekström) och en synnerligen aktuell författare, Mårten Sandén, leddes kunnigt av Lilian Fredriksson,
själv lysande författare och översättare, inte minst med sin man KG.

Bl a konstaterades att dagens ungdomsdeckare liksom de vuxnas innehåller mycket dystopi och även ockulta ting. Den vokalbulär som idag används av många ungdomar var inget att rekommendera i romanerna tyckte båda författarna. Omslagens betydelse kunde inte nog betonas ansåg de också.

Därefter slöt preses sammanträdet och alla hälsades välkomna till vårens möte, dock ännu oklart var det ska hållas. Det glunkades om en plats i södra Sverige.

NILS-GUNNAR WESTERBERG

Deckarakademins webbplats: http://www.deckarakademin.se/

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22