Svensk fantasy med religiös bakgrund säljer makalöst

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Av Åsa Pettersson

Antingen är det historiska romaner eller också är det fantasy. Troligen det senare eftersom Johanne Hildebrandts romanserie Sagan om Valhalla handlar om de fornnordiska gudarna medan de ännu var människor och levde på en nordisk jordplätt för 2700 år sedan – under den period som går under beteckningen bronsåldern.

Författaren (på bilden ovan) förknippas knappast med lättsmält litteratur. Hon har tidigare gett ut reportageboken Blackout (2001) som behandlar hennes år som krigskorrespondent på Balkan.

Man kunde ha väntat sig att hon skulle fortsätta i samma stil som Åsne Sejerstad men i stället för om bokhandlare i Kabul började hon skriva om gudar och gudinnor på resa mot Valhall. Men det finns ett feminint (kanske till och med feministiskt) anslag i de hittills utkomna romanerna Freja och Idun.

I den första är ett krig på väg. Asar har trängt in i landet från öster och gårdar plundras och bränns. Prästinnan Freja försöker mäkla fred – men möter i stället hövdingasonen Tor och ljuvlig men förbjuden kärlek uppstår.

Hildebrandt skriver ganska detaljerat om svek, lögner och död samt om moderskap, ondska och inte minst åtrå.

När man läser de här böckerna börjar man känna dofterna från nötta skolbänkar och minns Svensk Historia som den brukade presenteras förr. Författaren är dock med underhållande än de lärare jag hade när hon använder sig av de fornnordiska myterna. Här finns de alla: Oden, Tor, Loke, Balder och Freja.

Och tidens farsoter får man ta del av i Idun. Asagudarna börjar dö i den fruktade svartsoten. Tor anar att det finns en räddning om han bryter förbannelsen som Freja – kvinnan han en gång älskade – utsattes för. Men hon vill inte ingripa. Det gör i stället parets dotter Idun.

Här förekommer våldsamma strider, skildringar i stil med de Johanne Hildebrand berömdes för i boken Blackout.

Det fanns givetvis inte stridsvagnar och missiler på bronsåldern, men Hildebrand kan ändå skildra krigets fasor ”som en hel karl”. Och magin är det inte heller något fel på. Fasa månde Tolkiens engelskspråkiga efterföljare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22