Sven Westerberg: Han har flyttat till Tre böcker och firar med roman i jagform

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Av PETER GISSY

Nej, Sven Wester berg frångår inte vanan att leverera ett deckarmanus vartannat år.

DAST Magazine har gluttat i det färdiga manuset.

Årets Westerberg skiljer sig från de tidigare på flera sätt: Miljön är Malta och Partille, huvudpersonen en läkare. Dessutom har Westerberg bytt förlag.

– Det är en historia som gradvis växt fram, säger Sven Westerberg om sin sjätte bok sedan debuten med Onsala-affären 1987.

Boken är annorlunda på flera sätt. Inte bara i det att huvudpersonen är en läkare från Malta (med praktik i Westerbergs Partille), utan också tekniskt:

– Jag har skrivit boken i jagform. Det är första gången och det ger mersmak.

Göteborgaren (läs hellre: partillebon) menar att han kommer litet närmare berättaren genom att använda jagformen.

Sven Westerberg är dagligdags knuten till Folkuniversitetet i Göteborg och har nyligen tillträtt en ny befattning som han hoppas (äntligen) ska ge mer utrymme för det egna skrivandet.

Fåglar och mord

Årets bok har nyligen lämnats till förlaget, titeln är inte fastställd i skrivande stund. Ett arbetsnamn finns dock: Om fåglar, Malta och det gåtfulla mordet i Partille. Det låter mystiskt, och mycket klokare blir man inte av den fåordiga summering han lämnar (efter ivrig påstötning):

– Berättaren, läkare, upplever att en av hans patienter blir brutalt mördad. Polisen har få ledtrådar och när läkaren börja söka efter vissa svar gör han egendomliga upptäckter som blir till så starka upplevelser att hans mentala hälsa står på spel…

Du har bytt förlag i år (från Rabén Prisma till Tre Böcker)?

– Eftersom jag är orienterad i Västsverige och troligtvis har mina flesta läsare här, känns det naturligt att komma ut på ett förlag som är väl förankrat i den här delen av landet. Naturligtvis är jag medveten om det stora förlagets större kapacitet men ett mindre förlag har sina goda sidor.

Det är alltså Tre Böcker som har äran att få ge ut den tvåfaldigt (av Svenska Deckarakademin) nominerade deckargiganten i väst. Sven Westerberg:

Osäkerhetselement

– Det känns ibland som jag hittat hem, säger han först och tillägger artigt: Fast egentligen tycker jag att det är en ära att komma ut på Tre Böcker.

Psykologisk thriller snarare än deckare, tycker han att årets bok är. Vad ska då en bra deckare innehålla, enligt Sven Westerberg?

– Svårt att säga. Deckare ska ha ett slags osäkerhetselement i sig som fyller en viktig funktion hos läsaren. Den mentala flykt från verkligheten som deckaren medger, gör i sin tur att den egna verkligheten upplevs som trygg, som något som det är skönt att återvända till i samma ögonblick som man slår igen boken. En bra deckare bekräftar vår trygghet, om du så vill.

Utöver Partille är en del av handlingen förlagd till Malta. Varför?

– Jag har varit där flera gånger. Det kändes att det skulle vara spännande att kontrastera Partille med Malta som har en fascinerande historik.

Till sommaren finns hans nya bok på bokhandelsdiskarna. Tack för det, Sven, vi har väntat länge!

Sven Westerbergs deckare är:

Onsala-affären 1987

Pragincidenten 1989

Kabinettssekreteraren 1991

Göteborgsmorden 1994

Skuggan av Vasa Högre Allmänna Läroverk 1996.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22