Svarta Dahlian: Fan, nån har skurit den här bruden itu!

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Artikel

Av Johannes Genberg

I januari 1947 hittades kroppen av en ung kvinna på en ödetomt i Leimert Park, Los Angeles. Hennes ansikte var sönderskuret och kroppen kapad i två delar vid midjan. Fingeravtryck gjorde att polisen lyckades identifiera henne som Elizabeth Short. Strax före döden hade hon färgat sitt kolsvarta hår med henna.

Detta och att filmen The Blue Dahlia med Alan Laddjust gått upp på biograferna gjorde att pressen döpte henne till The Black Dahlia – Svarta Dahlian.

Utredningen sysselsatte hundratals poliser som förhörde tusentals människor. Alla som haft det minsta med Elizabeth Short att göra betraktades som misstänkta. Men alla kunde avföras. Över 60 personer, de flesta män fast också några kvinnor, erkände mordet. De kunde också avföras och mordet förblev ett mysterium.

Tomrum måste fyllas

Naturen fyller ett vakuum och det gör också kulturen. Fallet har genererat böcker och filmer. John Gregory Dunne skrev True Confessions som filmades med Robert de Niro och Robert Duvall och James Ellroy författade The Black Dahlia som Brian de Palma gjort film av. Båda ser Elizabeths korta liv som en symbolisk bild av det helvete som ligger dolt, och inte alltför väl dolt, under ytan på änglarnas stad.

Andra har också åstadkommit böcker om fallet som genom sin mystik lockat fram de mest märkliga förslag på lösningar. Bland de tidigaste som fördes fram som skyldiga var Woody Guthrie och Orson Welles.

För knappt dussinet år sedan publicerade Janice Knowlton Daddy Was the Black Dahlia Killer, där hon serverar barndomsminnen skulle tyda på att som det var hennes far som begått brottet.

Långt senare utpekade Steve Hodel sin avlidne far, före detta kriminalpolisen George Hodel, som mördaren. Beviset skulle vara ett par bilder på en flicka som liknade Short i faderns fotoalbum.

Donald H Wolf har också hittat en släkting i sin 400-sidiga bok The Black Dahlia Files: the Mob, the Mogul and the Murder. Hans farmors skumme pojkvän Vern arbetade som jurist år maffiabossen Bugsy Siegel när Svarta Dahlian mördades. Bugsy lät mörda henne för att göra Norman Chandler (den gifte utgivaren av Los Angeles Times) en tjänst, eftersom Chandler gjort henne med barn. Beviset? Wolf lyckades leta upp en av Svarta Dahlians dryckeskamrater som efter 60 år lyckas minnas att en ”höjdare” blivit förtjust i Elizabeth och gjort henne på smällen. Och det skulle vara Norman Chandler.

Men boken är inte bara grävande sherlockianism, den är hårdkokt så det räcker. När två konstaplar hittar det stympade liket skriker konstapel Perkins: ”Fan, nån har skurit den här bruden itu! Kalla hit folk snabbt.”

När boken recenserades i USA sa en skribent att den repliken skulle Alan Ladd ha begärt omskriven.

Risken är stor att det blir många fler böcker om fallet. I januari är det 60 år sedan det inträffade.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22