Sue Grafton: Min deckare Milhone är en förlängning av mig

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Artikel

AV  ERLING HÅVALL

– Jag har alltid varit förtjust i barnramsor i stil med ”katten på råttan och råttan på repet”, ni vet. När jag var liten lärde jag mig en ramsa som löd:

A is for Amos who fell from the stair. B is for Basil assaulted by bear, C is for Cally killed by an ax. Den är lite grym och det var den som gav mig idén att börja skriva deckare med titlar på samma tema.

Sue Grafton påminner själv en hel del om hjältinnan i sina böcker, privatdeckaren Kinsey Milhone, eller om del möjligen är tvärtom.

– På sätt och vis är Milhone en förlängning av mig själv, förklarar Sue Grafton. Fast jag är ju äldre än hon. Kinsey är kanske som jag skulle ha varit om jag inte gift mig och fått barn.

I böckerna är Kinsey Milhone lite drygt 30 år gammal. Sue själv är nästan 25 år äldre och har hunnit bli mormor två gånger om. Kinsey är ivrig joggare, själv jobbar inte Sue längre sedan knäna tagit för mycket stryk. Hjältinnan åker i en gammal blå folkvagnsbubbla, själv skänkte Sue sin egen folka av årgång 1968 till en teaterförening i Kalifornien för bara något år sedan. De lottade ut den och nu är det en flicka i Dallas som åker omkring i den – med Kinsey på registreringsskylten.

På bestsellerlistan

I fjol höst hade hon hunnit till bokstaven L i sina bokstavsdeckare – ”L” is for Lawless hette den och toppade under några veckor New York Times bestsellerlista.

Hennes böcker på svenska heter hittills ”A” som i Alibi, ”B” som i Brand, ”C” som i Chock, ”D” som i drunknad, ”E” som i Eld, ”F” som i Flykt och ”G” som i Grav och är alla utgivna av Bra Böcker i Höganäs.

– Några gånger har jag haft bekymmer, förklarar Sue Grafton. När jag kom till bokstaven K hade jag tänkt mig att titeln skulle bli ”K” is for Kidnap, men när jag jobbat fyra månader med den boken utan att komma någon vart fick det i stället bli ”K” is for Killed.

Hon får förslag från läsare till titlar. En ung sådan föreslog att M-boken skulle få titeln ”M” is for Missing (missing betyder försvunnen) och att boken skulle sakna text, bara vara ett par pärmar. Vad läsaren nu kunde mena med det…

Det engelska alfabetet slutar på bokstaven Z, men Sue Grafton har redan tänkt ut hur det skall bli i Sverige som också har Å, Ä och Ö.

– Jag har några novellsamlingar som säkert går att använda, menar hon.

Privat residerar inte Sue Grafton i något ombyggt garage, som hennes bokhjältinna gör, utan lever med sin tredje man i Santa Barbara en bit norr om Los Angeles.

Skapade egen stad

– Kinsey lever ensam efter sina skilsmässor och jag har ingen aning om ifall hon kommer att träffa någon ny man. Dessutom bor vi inte i samma stad. Jag har placerat Kinsey Milhone på ett ställe som heter Santa Theresa en stad som man inte hittar på någon karta eftersom jag skapat den själv. Jag vågade inte låta historierna utspelas i Santa Barbara eftersom då jag inte kan låta gator och platser se ut som i min fantasi. I Santa Theresa bestämmer jag själv.

Hon är mycket stolt över sin Kinsey – så pass att hon sett till att det yngsta barn barnet fått detta namn.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22