Strindberg trodde sig vara en reinkarnation av Poe

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Artikel

Varför misslyckas alla som vill vara en August Strindberg med att vara en August Strindberg? Svaret har kanske Eric Bentley i sin klassiska The Playwright As Thinker från 1945. Han skriver apropå Kierkegaards, Nietzsches och Tolstoys sökande efter Sanningen (eller det Absoluta): ”Strindberg kämpade oförtrutet. Först förfäktade han den ena absoluta Sanningen, sedan den andra och därefter en tredje.
Hans oupphörliga byten, hans ständiga farhågor höll honom i ett tillstånd av spänning – och hög vitalitet – till slutet. Hans oförmåga att bli frälst blev hans frälsning. Och den slutliga ironin var att han på något egendomligt sätt tycks ha insett det. Sanningen var för honom en flagga att vifta med och ett mål som aldrig fick uppnås. Sanningen var för honom relativ.”
Eftersom de som vill vara en Strindberg mestadels redan är frälsta och inte byter livsåskådning stup i kvarten utan skryter med att de alltid varit kommunister, alltid ateister, alltid darwinister, alltid kristna och så vidare har de inte en chans att bli en ny Strindberg hur mycket de än vill. För Strindberg var ena stunden ateist, andra stunden swedenborgare, tredje stunden utilitarist, fjärde stunden nietzschean, femte stunden reaktionär, sjätte stunden socialist, sjunde stunden darwinist och så vidare. När han dog var han närmast socialdemokrat och kristen. Bentley tycks ha kommit på hemligheten med Strindberg. Så vill Du bli vital som Strindberg: byt raskt och ofta livsåskådning och politisk hemvist!
Strindberg hade med detta för ögonen inte oväntat funderingar åt buddhistiskt (Spöksonaten) och hinduistiskt (Ett drömspel) håll, vilket kanske förklarar hans attityd till Edgar Allan Poe (1809-1849).
Poe avled samma år som Strindberg föddes. Den gode August trodde faktiskt vid något tillfälle att han var Edgar Allan Poe inkarnerad. I så fall kan man till de båda gravar som Poe har i Baltimore lägga Strindbergs grav på Norra Kyrkogården i Stockholm. Begravd på tre olika ställen – låter passande för en som Edgar Allan Poe.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22