Strängnäs på deckarkartan

Mar 20th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Artikel

En tillfällighet gjorde att Dasts förste redaktör började minnas hur det en gång var i Strängnäs där allt började. Här skriver IWAN MORELIUS om Strängnäs, deckare, deckarförfattare och DAST.

För en tid sedan råkade jag av en ren händelse få fram en notis via Google som  sa något i stil med: ”Nu har deckarförfattaren Lars Rambe satt lilla Strängnäs på deckarkartan”. Som vanligt hade jag alltför bråttom att kolla uppgiften ifråga varför jag skickade ett e-mail till uppgiftslämnaren, som jag trodde var nuvarande DAST-redaktören Leif-Rune Strandell. Där jag faktiskt tyckte att det kanske var undertecknad som redan decennier tidigare satt min hemstad på deckarkartan, ja, faktiskt världsdeckarkartan.

Fick snabbt ett trevligt svar från Leif-Rune:

Hej !
Din citerade fras kom 2009 efter att Lars Rambe skrivit sin första deckare i Strängnäsmiljö. Men på nån blogg för Deckarvännerna ska den inte finnas (vi har ju inte nån, bara info via Dast.nu). Har du länk till sidan ifråga? Skulle vara roligt att kolla. Vi har ju haft Lars R som gäst och jag skrev i Dast om hans debut och framtida planering (och han har nämnts i andra Dast-sammahang också). Frasen finns på en rad andra webbsidor, jag googlade på den. Men varför inte skriva en artikel om Strängnäs plats i deckarhistoriken? Mer än välkommet.

Här är det kallt och snöigt. Varmare hos er tror jag

Vi hörs
Leif-Rune

Så jag får  inleda denna artikel med att först be Leif-Rune om ursäkt samt ta hans uppmaning på orden genom att skriva en artikel enligt ovanstående rubrik.

Omslag till Grav i SandMan kan ju sätta en stad på kartan på olika sätt. På senare år har ett antal deckarförfattare ”mutat” in olika städer som revir för sina detektiver/motsvarande. Några av dessa är Henning Mankell med sitt Ystad, Marie Jungstedt och Anna Jansson med Gotland/Visby, bröderna Unefäldt med  Strömstad, Camilla Läckberg med Fjällbacka, Sven Westerberg med Göteborg, Åsa Larsson med Kiruna  etc.

Själv är jag ju ingen deckarförfattare även om en sådan publicerats under mitt namn  (Grav i sand av Iwan Hedman, men som de flesta känner till är den skriven av min vän Olov Svedelid efter ett synopsis av mig). Den utspelas i Strängnäs och publicerades 1974 och bygger helt på ett verkligt fall, ännu olöst.  Men redan  några år innan dess placerades Strängnäs faktiskt på Dast-omslagVärldsdeckarkartan i och med att jag grundade mitt lilla deckarmagasin DAST MAGAZINE. Dess första nummer publicerades i september 1968, ett år efter det amerikanska dito THE ARMCHAIR DETECTIVE (sedan flera år nedlagt).

Lilla Strängnäs kom därefter under ett antal år att figurera i deckarsammanhang genom att välkända deckarförfattare, eller  personer som hade beröring med genren, besökte staden och till och med satte delar av sina deckare/thrillers i Strängnäs med omnejd. Den första i en lång rad gäster var den idag så välkände Geoffrey Boothroyd, som i de flesta James Bond-thrillers figurerade som James Bond’s armourer (vapenexpert). Geoff Boothroyd (bilden nedan) besökte undertecknad under vecka i mitten av augusti 1970. Han kom i första hand i egenskap av hans stora intresse för gamla skotska pistoler. Dessa Geoffrey Boothroydfann han på Skokloster och på Livrustkammaren i Stockholm. Men han kom även på grund av att han ville ha hjälp av undertecknad med information om svenska vapen inom svenska armén. Jag kunde hjälpa honom med ett antal svåråtkomliga böcker. Information som han sedan använde i sin bok om handeldvapen (Handguns), där jag fick en vacker dedikation.

I februari kom så den första DAST-träffen, som skedde på Sundby sjukhus i Strängnäs. Bland annat höll Otto Holm ett föredrag  om svenska rara deckare, som uppskattades mycket.

Desmond och Joan BagleyI maj 1972 kom Desmond Bagley med hustru Joan (bilden till vänster) på en veckas besök, vilket skulle följas av många liknande. De fick uppleva det svenska midsommarfirandet.

Olle Länsberg kom på besök för att göra en intervju med ”den galne fanjunkaren” för Bra Böckers medlemstidning i slutet av 1972. Han var den förste som fick smaka på min hustrus goda äppelkaka, något som efter detta blev en tradition för författare som besökte oss. (På bilden till höger tillsammans med Inga Morelius.)

Inga Morelius och Olle LänsbergI februari 1975 blev det år då Strängnäs för första gången  på allvar kom att hamna på världsdeckarkartan. Det var då  Desmond Bagley gjorde research för sin thriller The Enemy (Fienden)  ute på P10 övningsfält, där bland annat två ryska agenter dödades. Vi gjorde denna research tillsammans (som underofficer kun de jag smuggla in honom på fältet, som ju var förbjudet område för utlänningar. Är säkert preskriberat idag). Boken kom ut först 1977 och under ett besök i Glasgow hos Geoff Boothroyd arrangerade han en inbjudan till bokförlaget Collins enorma tryckeri i staden (läs en separat artikel om det: http://www.dast.nu/artikel/det-borjade-med-bond-en-osannolik-historia

Jag medverkade i boken som ”sergeant-major Hedman with the steel gray eyes” . Nu fanns alltså Strängnäs rent bokmässigt på deckarkartan. Den första i en rad deckare/thrillers.

I april hade så Svenska Deckarakademin förlagt sitt vårmöte till Hotell Rogge i Strängnäs.

Deckarakademin

Bakre raden: Kjell Stensson, Åke Runnquist,, Jan Ekström, Otto Holm, Klas Lithner. Främre raden: Jan Broberg, Iwan Hedman-Morelius, Jean Bolinder.

Den engelske thrillerförfattaren Colin Forbes satte två av sina böcker i Sverige och jag hjälpte honom med research till båda under hans besök i Strängnäs i juni 1978 respektive september 1984. Han hade tre saker han önskade hjälp med och det var att få träffa en man från Säpo, vilket Otto Holm hjälpte honom med, han önskade träffa en attackdykare, vilket jag ordnade från Kustjägarskolan i Vaxholm samt en plats med enormt högväxta granar. Det senare fanns utanför Strängnäs.

Colin Forbes och Iwan Morelius

Colin Forbes och jag under hans research. Här utanför ryska ambassaden I Stockholm.

Omslag till StockholmssyndrometVid hans besök i Strängnäs 1984 bad han mig hitta en spännande miljö och då tyckte jag att Skottvångs gruva i närheten av Åkers styckebruk var  lämpligt. Allt återfinns i hans thrillers Stockholmssyndikatet  (1982) respektive Täckmantel  (1986).

Duncan Kyle, engelsk thrillerförfattare med ett antal på svenska, besökte Strängnäs (på bilden nedan tillsammans med artikelförfattaren) i oktober samma år och blev intervjuad av Strängnäs Tidning.

Duncan Kyle och Iwan MoreliusI juni 1980 var det dags för amerikanen Richard Schenkman (bilden nedan till höger) att gästa Strängnäs. Han är kanske inte så känd i Sverige men desto mer i USA och England. Han är nämligen redaktör och utgivare av 007 James Bond Magazine, som ges ut med fyra nummer per år. Där får man veta allt om 007, filmerna, skådespelarna plus ett antal artiklar om fenomenet James Bond.

Nu är vi framme vid höjdpunkten när Strängnäs verkligen kom på deckarvärldskartan. Nämligen Richard SchenkmanVärldsdeckarkongressen   i Stockholm veckan före midsommar  1981. Den fjärde i ordningen och i arrangemang av Svenska Deckarakademin. En verklig höjdare. Under alla mina besök i USA och England under ett stort antal år hade jag blivit kungligt mottagen på alla platser av ett stort antal deckare- och thrillerförfattare. Jag hade fått bo i deras hem, fått göra intervjuer och se platser jag bara kunnat drömma om. Nu hade jag min chans att bjuda igen varför jag av Akademin fått en eftermiddag/kväll tildelad för ett DAST-party i Strängnäs. Jag hade tillsammans med min dåvarande hustru, Inga, inbjudit ett drygt hundratal författare från hela världen plus ett antal DAST-medlemmar. Lyckan stod oss bi och vädret var strålande när två fullastade bussar plus x antal bilar kom till oss: när jag räknade fick jag det till 130 författare och DAST-medlemmar som vimlade i trädgården, kollade mitt bibliotek samt uppsökte vår bar.

Strängnäs Tidning korade detta party till Årets Strängnäs-Party 1981.

Världsdeckarkongressen

Vad sägs om den här septetten: Tage Giron, Mary Higgins Clarke, jag, Julian Symons, Colin Dexter, Inga Hedman, Hillary Waugh samlade på vår gräsmatta.

När kongressen var slut stannade paren Otto Penzler och Walter Wager  med fruar samt Aaron Marc Steins kvar hos oss  och vi kunde guida dem i vår vackra lilla stad.

Senare detta år gästade Sällskapet Deckarvännerna vårt hem.

Iwan Morelius och Donald HamiltonHemlige agenten Matt Helms skapare Donald Hamilton (bilden till vänster med artikelförfattaren) ringde en dag från Knivsta och frågade om han fick komma på visit. Det fick han och detta skedde den 8 april 1983. Han hade gästat släktingar i Gnesta, svenskättling som han är. Jag fick en fin intervju för DAST.

Den amerikanske  thrillerförfattaren Joe Poyer har flera av sina utmärkta böcker översatta till svenska. Han gjorde sitt andra besök i Strängnäs år 1983. Han hade just återkommit från ett besök i Finland. Han berättade en kul historia från en plats helt nära den ryska gränsen. När han stod och tittade mot den ryska sidan sade bonden som ägde marken: ”Du står precis på den plats där en engelsk författare stod på för några år sedan!” När Poyer frågade om han visste vem som stått där svarade bonden: ”Han hette Desmond Bagley!

Joe Poyer gjorde alltså research för sin kommande thriller, tyvärr inte översatt till svenska, Vengeance 10 där en viss Captain Morelius förekommer.

I Sverige mycket välkände amerikanske författaren Stuart Woods gästade vårt land i augusti 1984. Hans svenska förlag Wahlström & Widstrand ringde och  frågade om jag kunde hjälpa honom med lite research, vilket jag tack vare en mycket välvillig regementschef, överste Colliander,  kunde göra. Jag hämtade Stuart i Stockholm och guidade honom till Strängnäs där ett av hans önskemål var att få träffa en högt uppsatt representant på Milostaben, som hade med rikets säkerhet att göra. Jag ordnade ett möte med chefen för säkerhetsavdelningen, överstelöjtnant Anders Hjulström.

Stuart Woods och Anders Hjulström

Stuart Woods och Anders Hjulström

Omslag till Deep LieBoken, som publicerades i Sverige 1987 handlade om de berömda ubåtsincidenterna i Horsfjärden. Jag fick ett omnämnade och tack i författarens långa efterord. Boken var tillägnad ingen mindre än Ebbe Carlsson. Även han en välkänd person.

Som tidigare nämnts gästade Colin Forbes Strängnäs i september 1984 med thrillern Täcknamn som resultat. Kom ut i Sverige 1986.

Jag flyttade från Strängnäs hösten 1985 till Husqvarna och några år senare – 1989 – till Spanien. Nej, Husqvarna har jag inte satt på deckarkartan, men däremot Spanien. Jo, det är faktiskt sant. Jag fick förmånen att hjälpa den amerikanske Jame Omslag till DoubleshotBond-författaren Raymond Benson med hans research till boken Doubleshot ( ej översatt till svenska). Jag fick även nöjet att tillsammans med min kära hustru, Margareta, medverka i boken. Jag som ”The famous plastic surgeon, Iwan Morelius” och Margareta som en femme fatale, som förför James Bond”. Inte dåligt!

Omslag till Spåren på brygganSom avslutning på denna artikel känns det skönt att se att vi nu är två inom deckargenren, som har satt vår lilla fina och vackra stad på världsdeckarkartan. Lars har dessutom med sin andra deckare placerat idyllen Mariefred på densamma tillsammans med vår svenska deckardrottning Ulla Trenter.Omslag till Skuggans spel

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22