Strängnäs, Eskilstuna, Mariefred, Nacka och Nairobi: noder i Lars Rambes skrivande

Dec 23rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Lars Rambe

Just nu sitter Lars Rambe (Foto Håkan Målbäck) i Nairobi, Kenya, och skriver om småstäder i Sörmland, Sverige. En och annan tanke på hur han ska kunna få in Afrika i Sörmlandstemat finns också.

Nu är väl bakgrunden känd: Stockholmsadvokaten flyttade med familjen till Strängnäs (lugnare, ändå nära till arbete i Stockholm) och försökte orientera sig i staden. Under många år hade han talat om att han ville skriva en bok, helst en deckare, och nu tröttnade hustrun och sade att då är det väl dags att börja.

Så en kombination av att lära känna stadens historia och nutid och önskan att skriva blev ett deckarmanus, Spåren på bryggan.

För de flesta som skrivit sin första bok kommer nu tanken på vilka förlag som kan vara intresserade. Men Lars Rambe är en otålig man och han insåg att med förlagsläsning och utlåtanden och svårt även om man ville ge ut så skulle det dröja. Han ville ha ut boken snabbt och då är det lika bra att fixa allt själv.

Omslag till Spåren på bryggan

Nåja, med hjälp. En redaktör och en formgivare städslades, han startade ett eget förlag (Kura skymning) och funderade på marknadsföringen. Lokalt borde det ju gå bra, så 3.000 ex borde han väl kunna beställa.

Kanske 20 ex
Bokhandlaren han frågade trodde att det kunde bli svårt att sälja, kanske 20 ex… Nu har han sålt 850 ex lokalt.

Webbsida, många egna framträdanden i bokhandel har hjälpt till.

”Man måste tro på det man gör!”

Man ska ha tur också, och kunna gripa turen i flykten. Lars hade ett framträdande i en bokhandel, fick tips från en som jobbade där att det vore bra att skicka boken till Pocketförlaget. Och då hade tipsaren inte ens läst boken men ”hade en bra känsla”.

Känslan stämde, Pocketförlaget fixade en pocketupplaga och var intresserade av en andra bok.

Den hade Lars redan på gång. Dock behövde han nu hjälp, fick kontakt med en agent och dagsläget är att bok nummer ett nu är sålt till Tyskland där den i januari blir månadens bok för förlaget DTV. Flera förlag läser manuset till bok nummer två.

Agenten uppmuntrar: Du har byggt upp en hel stad med invånare; nu kan du göra vad du vill.

Lars Rambe vill mycket.

”Det är kul att få göra den här resan.”

Det har blivit mer fysiskt resande också. Efter två och ett halvt år i Strängnäs fick frun ett nytt jobb i Stockholm, och då blev pendlandet för ansträngande för de båda särskilt som de också har två små barn. Det blev Nacka, vid Järla sjö.

”En fantastisk miljö som man kan göra mycket av…”

Han funderar över en psykologisk thriller som utspelas där.

Hemmaman
För tillfället är dock Nacka övergivet för Nairobi fram till januari 2011. Hustrun har ett biståndsuppdrag och Lars får vara hemmaman med mer tid att skriva. Nairobi, Kenya, Afrika – kan också bli miljö för en bok.

Lars Rambe är advokat, med egen affärsjuridisk byrå men har arbetat på större.

”Jag skulle gärna göra en svensk John Grisham, det vore ganska lätt.”

Skrivit skönlitterärt har han gjort sedan gymnasietiden. Som jurist blir det också mycket skrivande även om det litterära värdet inte är så viktigt där, men klart och tydligt.

Bok nummer två, som man kan få en smakbit av i pocketupplagan, handlar om valtider, jazzfestival, främlingsfientligt parti, polsk fånga på rymmen från anstalt utanför Mariefred, ett dramatiskt bankrån (Lars log när han läste om helikopterrånet i Västberga) där man använder ett värdetransportrån för att dra polisens intresse bort från det egentliga bankrånet, nationella insatsstyrkan…

”Det är ingen pusseldeckare, man får också rånarnas perspektiv” på pekar Lars. ”Det är mer en fråga om relationerna mellan bokens karaktärer.”

Eftersom det handlar om kriminella också med invandrarbakgrund vill han understryka att han inte vill bidra till fördomar, men att en roman inte för vara alltför politisk korrekt.

Strängnäs är en liten ort och det kan vara svårt att bli accepterad.

Nyckelroman?
Är då böckerna nyckelromaner? En sådan skrevs om Strängnäs för flera decennier sedan, men det har inte varit Lars Rambes avsikt. Att andra försöker hitta verkliga personer bakom romanfigurerna kan han ju inte hindra. En som reagerat är finanskommunalrådet, vars titel finns med som en bifigur. Han har inget namn i boken men det finns förstås bara ett sådant i kommunen. Av en tillfällighet fick han höra i en bokhandel den riktige kommunpolitikern kommentera boken som låg framme: ”Säljer du den här djävla boken…”

————-

Lars Rambes webbplats www.strangnasdeckaren.se berättar mer om författaren och boken. Där finns bilder från Strängnäs, författrens blogg och en länk till YouTube-film om boken.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22