Största seriefestivalen hittills

Apr 28th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Artikel

Seriefestival-logoSerie- och sf-entusiasten AHRVID ENGHOLM har besökt Seriefestivalen i Stockholm. Här några intryck.

Besökte i lördags Stockholms Internationella Seriefestival, Kulturhuset, och därefter ett kort intitt på Textmässan. Jag har besökt samtliga seriefestivaler ända sedan de startade, då under namnet Fanzine Heaven (1998 har jag för mig; det var då jag höll föredrag om fanzinehistoria avslutat med att veva en stencilapparat!).

Årets festival måste ha varit den största hittills. Man fick god reklam i TV, såväl “Kulturnyheterna” som lokala “ABC”. Det verkade vara fler utställare än vanligt, och det var definitivt packat med folk. Gick som brukligt runt bland alla bord, plockade på mig infopapper, freebies, gratisgodis och småpratade med en del. Såg ett antal bekanta ansikten.

Åhörde två programpunkter. Dels journalisten/kolumnisten Fredrik Strage som intervjuade skaparna av serien “Stockholmsnatt”. Strage brukar vara ganska kul och har en del roliga kommentarer. Så också här. Han brukar skriva i DN och prata i TV4 och kommentera udda kultur.

SF-serier
Sedan lyssnade jag också på en paneldebatt om science fiction-serier, med en rad serieskapare som om jag fattade det rätt hörde till sf-serietidningen Utopi. Jag fick ett programpapper som visade att det under veckan före festivalen varit en del tllhörande aktiviteter (typ releaser för seriealbum, vernissager osv) som jag är rädd att jag missade. Kan inte hålla reda på allt.

Det verkade vara god stämning och som sagt mycket folk. Salig Kristiina Kolehmaninen skulle ha varit stolt. Festivalen fortsätter på söndagen, för den som missat. Då står på programmet  bl a seriebranschen i den digitala världen kl 12, “Escapism, skräckserier och moralpanik” kl 13.30, serier i Rumänien kl 14.30, Seriefrämjandets seriefanzinepris kl 15.30.

Textmässan
Så smet jag iväg för att smita in på Textmässan. Denna var betydligt mindre, men tog ändå upp två rum i Nürnberghuset på Södermalm. Här finns framför allt småförlag. En författare jag känner från sajten Kapitel1 letade jag efter, fruktlöst, men där fanns ju Cecilia W och Wela förlag, som jag utbytte några ord med. “Hennes” författare KG Johansson hade ju vunnit SF-Bokhandels/Mix’ stora sf-novelltävling vilket hon var stolt över – Wela har utgivit flera böcker av KG.

Stötte också på författarna till fantasyromanen Benjamin (http://benjaminthebook.com/), ny svensk fantastik som angavs som “Sveriges humoristiskaste fantasy”. Man har gjort en egen PoD-upplaga men den kommer inom kort också på förlaget Angelworks. Udda med humoristisk fantasy. Säkert spännande.

På seriemässan fick jag ett par gratisalbum av David Liljemark. Jag noterade att Exkapix numera inte kommer ut som en blaska, utan som något slag av inbunden bok.

Solen sken, och jag satte mig på en parkbänk och gick igenom allt jag plockat på mig,

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22