Storfrämmande och överraskande val när Svenska Deckarakademin höll höstmöte

Nov 29th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Artikel

Peter-RobinsonTemperaturen hade krupit ned till plus två på eftermiddagen lördagen den 23 november när ledamöterna i Svenska Deckarakademin traditionsenligt samlades på Eskilstuna Stadsbibliotek för att offentliggöra vilka årets pristagare var (för juryns motiveringar se nyhetsnotisen).

En stor skara deckarentusiaster hade samlats i lokalen Contrast när Johan Wopenka 15.00 äskade tystnad och hälsade alla välkomna.

Jan-Olof Ekholm äntrade så talarstolen och meddelade att årets debutantpris tilldelades Tomas Engström för romanen Väster om friheten.
Till årets faktabok hade ledamöterna enhälligt utsett Från Sherlock till Holmes skriven av Mattias Boström. Alla Conan Doyle-älskare må glädjas och vi är ju många eller hur?

Även de som kan sin Sherlock på sina fem fingrar påstods kunna finna fakta som de inte kände till.

Lilian Fredriksson, mångårig medlem av akademin, hade anförtrotts uppgiften att tala om vem som utsetts till årets bästa utländska deckarförfattare.
Bland en kvintett av inte så många kända namn hade akademin beslutat att i år belöna israelen Dror Mishani för hans Utsuddade spår. De på förhand starkt tippade Gillian Flynn och SG Bolton fick båda stryka på foten.

Även offentliggörandet av pristagaren i klassen bästa svenska deckare överraskade auditoriet. Christoffer Carlsson, en ung författare med två böcker bakom sig belönades för Den osynlige mannen från Salem. Nominerade veteraner som Håkan Nesser och Arne Dahl fick härmed se sig slagna.

De deckarläsare som inte läst något av Peter Robinsson är nog lätt räknade. Antalet översatta titlar torde i dag vara ca femton stycken.
Förra året belönades han för boken En förgiftad man och som traditionen bjuder ska pristagaren infinna sig för att ta emot Den Gyllene Kofoten.
Det har inte alltid lyckats akademin att få hit författaren men i år hade man ett löfte att Peter Robinson skulle komma och det gjorde han. Han äntrade scenen under stormande applåder och intervjuades sedan förtjänstfullt av K G Fredriksson som fick honom att berätta om sitt författarskap och om sitt liv. Han bor ju både i Toronto i Kanada och också i sitt kära England i Richmond.

En kanske förhoppningsfull fråga från Peter var när han fick ta emot Den Gyllene Kofoten var om den möjligtvis var av guld eftersom den glänste så. Tyvärr är det inte fallet.

På KG:s fråga om han alltid när han var ute letade upp platser att kunna  gömma lik på låtsades han bli förvånad och svarade: ” Va, gör vi inte alla det!”

En mycket välorganiserad eftermiddag i Eskilstuna Stadsbibliotek av bl a föreståndaren för Svenska Deckarbiblioteket Therese Hellberg slöt med att de som ville stannade kvar och bjöds på smörgåsar och cider.

NILS-GUNNAR WESTERBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22