Stig Cederholm: Utskälld fascist skapade utskälld bok- och filmfigur

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Av Karl Hjelm

Regntunga somrar dyker min barndoms stora matinéhjälte alltid upp i någon av tv-kanalernas rutor. Torparen Åsa-Nisse har ännu en trogen publik som skrattar åt den enkla humorn och köper serietidningen eller de album som säljs varje jul.

Det gör mig lite förundrad. Få rollfigurer har i svensk filmhistoria blivit så utskälld som just Åsa-Nisse. Vissa kritiker anser att filmerna är något av det absolut sämsta som producerats inom svensk film under hela 1900-talet, seklets bottennapp. Men det rör inte Åsa-Nisses fans i ryggen.

Märkligt nog blev denne skogarnas stigfinnare lite kult i England för några år sedan då en stor kanal visade Åsa-Nissefilmerna

som i Sverige skuffats undan som ”regnfilm”. Britterna hade nog satt teet i halsen om de vetat att de lät sig roas av en svensk skapad av en nazisoldat som ”stred” i en av Adolf Hitlers hatade SS-divisioner under andra världskriget.

Kämpade för Tyskland

Stig Cederholm, en av 270 svenska nazisoldater, hade en minst sagt brokig bakgrund. Hemma i Jönköping var han känd som hängiven nazist och försörjde sig som sjöman, journalist och jägare – och småtjuv. 1927 smet han från en taxinota och blev sinnesundersökt och inlagd som kriminalpatient på St. Sigfrids sjukhus i Växjö. Det var första, men inte sista gången, han togs in på ”dårhus”. Idag vet ingen om Cederholm alls kom iväg till fronten.

Den blivande folklustspelsförfattaren Stig Cederholm hade livlig fantasi och svårt att hålla isär sanning och lögn. Själv påstod han att han deltog i de hårda skoningslösa striderna vid floden Dnjepr i Ukraina sommaren 1941. Han flyttade sedan till Oslo. Där ljög han och presenterade sig som ”fänrik i det svenska flygets reserv”. Alltid imponerande det på någon.

Det dröjde inte förrän Cederholm än en gång ertappades med händerna i syltburken. I augusti 1941 häktades han för förskingring och för att ha förolämpat en dansk SS-Obersturmführer. Tyskarna tyckte inte svensken verkade riktigt klok och spärrade in honom på Ullevåls sjukhus där han sin vana trogen stal pengar.

Hamnade i koncentrationsläger

Nu tröttnade tyskarna på den klåfingrige svenske nazisoldaten och satte honom i koncentrationslägret Grini utanför Oslo. Våren 1942 åkte han fast när han stal potatis i lägrets kök. Han placerades i ett straffkompani norska judar. När han släpptes några veckor senare fick Stig tyskarnas tillstånd att återvända hem till Sverige där han togs in på Sidsjöns sinnessjukhus.

Av okänd anledning fick den småländske yrkesjägaren nog tillstånd att ha ett gevär på sinnessjukhuset. När Cederholm än en gång hamnade i penningknipa arrangerade han en skyttetävling i Sundsvall som blev en fullträff. Åtminstone för honom själv. Han tog de 347 kronor han fått in i anmälningsavgifter och rymde. Innan mentalpatienten drog från Sundsvall passade han dessutom på att stjäla med sig en av sjukhusets skrivmaskiner som han pantsatte för att få loss kontanter.

Nu gav sig Cederholm med fickorna fyllda av pengar ut på nya äventyr. Först reste han till Finland för att än en gång värva Sig i Waffen SS, men hamnade istället som snyltgäst hos tyska officerare i Rovaniemi och återvände sedan till Sverige. Ständigt panke Cederho1m sålde pantkvittat på skrivmaskinen för 25 kronor och tog sig vidare mot Gävle. Efter sig lämnade han ett berg av obetalda hotellräkningar och krognotor. Han åkte fast igen. I september 1942 ställdes han inför skranket i Linköping för bedrägeri och förskingring och dömdes återigen till ”dårhus”.

Man kan flina åt Stig Cederholms upptåg men där finns en obehaglig sida i hans personlighet. Säkerhetspolisen har en hemligstämplad personakt över Cederho1m som visar att ban också var judehatare. I Säpoakten ligger ett odaterat brev som han skrev till den tyskfödda Senta Rosenbund i hemstaden Jönköping. Eller som han kallar henne ”min älskade lilla fästmö”. Hon var gift med en jude och Stig Cederholm ville, ja krävde, att hon skulle skilja sig så att de båda kunde gifta sig i stället.

Skäl att vara arg

Senta Rosenbunds make hade många skäl att vara arg på den galne svensken som satt inspärrad på Sidsjön när han skrev brevet. Stig Cederholm hade nämligen ”tjuvlånat” och sedan sålt två av Walter Rosenbunds ridstövlar och två kameror. Inte nog med att Cederholm snodde Rosenbunds ägodelar. Han försökte också ta hans hustru. Den olyckligt gifta fru Rosenhund var nämligen Cederholms älskarinna. I ett kärleksbrev smädar Stig Cederholm hennes make med en lång rad antisemitiska uttalanden: ”… hon skall inte föda någon bastard utan ett blåögt germanskt barn (…) Du får en biljett till Polen din förbannade rasskändare. Håll dig till din ras och rör aldrig en germansk kvinna och för övrigt. Polen blir judestaten nu och där kan du få dina korkskruvslockar att växa och kaftan kan du också få ha – såvida inte SS gör rakborstar av skägget …”

Samtidigt som Cederholm spydde galla över älskarinnans make skrev polismästaren i Jönköping i ett hemligt PM att Stig Cederholm för alltid borde hållas isolerad från omvärlden och tvångssteriliseras: ”Det är nämligen uppenbart, att han icke är lämplig som barnafader. Det förvånar mig, med den kännedom jag har om mannen, att sådan åtgärd ännu inte vidtagits.”

I slutet av augusti 1943 stod Senta Rosenbund inte längre ut med att leva kvar i sitt olyckliga äktenskap och se sin älskare tyna bort på dårhus. I ett brev till polisen skrev hon: ”Jag är trött på livet och orkar inte längre, jag är olycklig.” Älskarinnan hittades död den 29 augusti.

På Sidsjöns sinnessjukhus började Cederholm skriva böckerna om Åsa-Nisse. Inspiration hämtade han från jaktkamrater som han suttit och skrävlat med om jakt och fiske. Nu kom berättarglädjen till sin rätt. Stigs första så kallade ”humoresk” publicerades i Tidsfördrif 1944. Sammanlagt skrev han 48 böcker om den kutryggige smålänningen som drack kaffe på fat. 20 böcker filmades med John Elfström i huvudrollen, Bertil Boo som ”den sjungande bonden”, samt folkkära kändisar som Lill-Babs, Ingemar Johansson, Arne Källerud, Gösta ”Snoddas” Nordgren, Carli Tornehave, nyhetsuppläsaren på Sveriges enda tv-kanal på den tiden, superkändisen Olle Björklund i birollerna. De kände inte till Cederho1ms nazistiska förflutna.

Finns det bruna tankegodset i Åsa-Nisseböckerna? Det verkar handla om finurliga smålänningar men inga urgermaner.

Åsa-Nisse tycks vara något av en hyllning till de tyska nazisternas mystifiering av bonden, Blut und Boden, blod och jord.

I slutet av 1950-talet gick Stig Cederholm med i Nysvenska rörelsen. Han flyttade till Arjeplog, var med i hemvärnet och brukade ha k-pisten med till Konsum. När han begravdes i Växjö 1980 var fascistledaren Per Engdahl en av talarna.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22