Stephen King äter upp sitt Big Mac-uttalande …

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2001-1, Artikel

I ett TV-program om Stephen King berättade någon – det var visst en förläggare – att folk ofta bara ser Stephen King som en skräckförfattare “men han är ju så mycket mer,” för hans berättelser “har en djupare innebörd än vad folk tror.”Vad kunde han mena med det? Ska uttalandet tolkas som annat än att folk läser Kings böcker utan att fatta vad de läser? King själv har en liknande attityd. Han tjänar 40 miljoner dollar om året och tycker inte om att bli betraktad som skräckförfattare. Antagligen hade han inte tjänat så många dollar om han undvikit skräcken i sina böcker och när han går till banken struntar han nog egentligen i om hans läsare bara tar till sig skräcken eller om de också mäter djupet i hans böcker.

Det handlar naturligtvis om finkultursfixering och viljan att bli accepterad av etablissemangets skockliknande drev. Även om King gillar slantarna som trillar in, så får vi veta att han är fixerad vid att läsa vad kritikerna skriver om hans böcker. Han låter nästan desperat när han i rutan säger till oss TV-tittare att kritikerna blivit snällare mot honom på senare år.

Att kritiker skriver ner en debutant för att i takt med att upplagorna stiger och författaren blir etablerad byta tonart händer som bekant även i Sverige. Det gäller att anpassa sig och inte framstå som en dissonans i kören. Det har bland annat påpekats – jag (SF) minns inte av vem? – att en recensent som i början skrev ned Jan Guillous böcker blivit artigare i takt med att böckerna gått ut allt i allt större upplagor. Eller är det för att böckerna har blivit bättre?

Kritiker jobbar med en rad schabloner och det är naturligtvis gefundenes fressen när en författare som Stephen King själv slänger ett fläskben rakt i käften på de ylande vargarna. Han framhöll nämligen en gång i tiden att hans böcker är vår tids litterära motsvarigheter till Big Mac och pommes frites. Det hamburgeruttalandet har han fått äta upp med alla tänkbara tillbehör.

Big Mac står definitionsmässigt för dålig kvalitet i vida kretsar. Osjälvständiga individer utan egen förmåga att tänka och uttrycka sig tar glatt till sig schablonen. Amerikanska kritiker har likt får i ulvakläder i samlad skock ständigt kört med Big Mac och pommes frites när de nedvärderande anmält Kings böcker. Men läsarna har struntat i detta. Kanske de inte ens har läst snabbmatskritiken.

För det är naturligtvis med Stephen King som med alla goda berättare från Sigge Stark till Harold Robbins. De har förmågan att rycka med sig läsarna, oavsett vad kritikerna tycker.

På TV framtonar Stephen King som en riktigt trevlig “All American Nice Guy” som provat alla tänkbara droger, spelar baseboll med grabbarna hemmavid och bor i ett hyfsat lantligt chateau, modell amerikansk herrgård.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22