Sten Nordland, debutant: Glad och äventyrlig kamrer skriver omänsklig thriller

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

Av IWAN MORELIUS

Jag har bott i Tyskland och då konfronteras man, vare sig man vill eller ej, med andra världskriget. Det ligger i luften, ditblåst av omvärlden. För att kunna leva i Tyskland måste man veta vad kriget handlade om.

Detta säger Sten Nordland som i höst debuterar med thrillern ”Den Rosenbergska Tavelsamlingen” på Ekeröds Förlag. Detta behov av att lära sig, känna till, gjorde att han började samla på sig allt material han kunde hitta om andra världskriget, om de personer som fick ett helt folk att inbegripas i samtidigt och kollektivt vansinne.

– I och för sig är detta inget nytt fenomen, fortsätter han. Nu kan vi skratta gott åt franska revolutionen. Men vad är det för skillnad mellan Hitlers invasionstrupper och de svenska vikingarna? Eller Napoleon, Karl XII? Världshistorien är till sista sidan fylld av folk med kejsarvansinne. När vi läser den är det län att glömma helvetet de ställde till med, man förlåter det, glorifierar det eller skämtar om det!

När kommer förlåtelsen?

Samtidigt ställer Nordland frågan om när det blir dags att förlåta den nya tyska generationen, den som inte alls hade med nazismen att göra. Den som hela tiden måste försvara sig och be om förlåtelse för gräsligheter de aldrig utfört.

Alltför ofta tycker Nordland att man får höra:

– Nej, jag tycker inte heller om tyskar. Gapigt folkslag. Och nu är de på väg igen, Heil Hitler, marschmusik och läderbyxor. För att inte tala om deras djävla D-mark!

Sten Nordland menar att det är klyschor som inte stämmer in som karaktärisering av ett ansvarskännande, disciplinerat och ett i stort mycket trevligt folk.

– Det var nog därför jag började skriva ”Den Rosenbergska tavelsamlingen”, säger han.

Börjar i krigets slutskede

Det är en roman som börjar utspelas 1944 när Tyskland står vid kollapsens rand. Tredje Rikets höga herrar tar till vara varje chans att kapa åt sig av landets skatter, det stöldgods som segrarna gjort att de kunnat föra hem.

Riksmarskalken Hermann Göring har nu en samling på sexton högt värderade oljemålningar som förvaltas av riksministern Alfred Rosenberg – men ministern väntar bara på rätt tillfälle att själv föra samlingen ur landet. Dock visar det sig att ett par SS-män stulit tavlorna och stuckit till Frankrike. Eftersom nycklarna till väldiga summor på hemliga nummerkonton i Schweiz finns på tavlornas baksidor kompliceras saken.

Detta är upptakt till en jakthistoria (där jägarna är krigsförbrytaren Martin Bormann, italienska maffian och en av Adolf Eichmanns män) som får sin upplösning två decennier senare.

Kamrer i nöjesbranschen

Sten Nordland är en glad, nästan uppspelt människa. Det är lätt att förstå varför kamraterna i ungdomen döpte honom till Kalle Glader. Han älskade väl inte precis skolan, men han läste träget och blev kamrer – på Åke Gerhards showbusinessföretag Europa-Produktion där man inte minst arbetade med popgruppen Hep Stars (Svenne Hedlund och ABBA:s Benny Andersson var med där). I denna lite sorglösa miljö formulerade Sten sin livsfilosofi: kombinera arbete med nöje.

Radioman och författare

Efter en sejour som bokföringschef på Eurocard kom Äventyret och hämtade Kalle Glader. År 1969 påbörjade han den resa som fört och för honom runt jordklotet – något som kanske i sinom tid blir en memoarbok med titeln ”Flyttkarlen”. Han minns gärna tiden som programledare i Ingemar Pallins radioprogram för skandinaver, engelsmän och tyskar i Las Palmas på Kanarieöarna.

– En härlig tid. Där blev jag till och med förlovad!

Resorna fortsatte och han hamnade, som sagt, i Tyskland där intresset för att skriva föddes.

Nu bor han än en gång i Spanien, i det soliga Alicante. Första romanen är klar. Det var ett äventyr att skriva den också, och om allt går vägen skall det bli fler äventyr…  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22