Steen Steensen Blicher – En dansk kriminalpionjär

Feb 9th, 2008 | By | Category: 2001-2, Artikel

Den olycklige prästen Steen Steensen Blicher (1782-1848) är en viktig dansk klassiker. Blicher skrev en rad alldeles utomordentliga berättelser, däribland den ruskiga Prästen i Vejlbye, som DAST:s läsare nu kan ta del av som en kriminalklassiker.

Steen Steensen Blicher hade sina problem. Hans hustru bedrog honom och han var alkoholiserad. Författarinnan Sigrid Undset hade en tant som var prästdotter från Jylland och som har gett följande ögonblickssituation med Blicher:

“Ja, Blicher var en mycket begåvad diktare. Men ni skulle ha sett honom, barn! Han kom en gång till oss på besök i Laastrup. Han brukade alltid vandra omkring i landet och stannade aldrig hemma i sin egen församling. Han var lortigare än någon av de tiggare som brukade komma fram till köksingången. Och nedlusad jo, jo, det var han också. Flickan som skulle städa rummet, då han nästa dag gav sig av, höll på att kasta upp av äckel. – Nej, jag har aldrig sett Blicher. Mor ville inte tillåta oss flickor att komma in i rummet, när han besökte oss…”

Berättelsen Prästen i Vejlbye bygger på en verklig händelse, där en prästman misstänktes för att ha begått ett mord. Blicher lär ha använt sig av den poetiska licensen att fritt fabulera kring den verkliga händelsen.

I sin ungdom stred han tappert när Nelson angrep danska flottan 1801. Han deltog också i försvaret av Köpenhamn när den engelska flottan återkom 1807. Drabbad av motgångar uppehöll han sig ofta på sjömanskrogar i Köpenhamn. Tre år före sin död fick Steen Steensen Blicher uppleva att han erkändes som författare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22