Spotnicks: En musikalisk resa från 1958 till 2004

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Artikel

Av Kjell E. Genberg

En tidskrift som ägnar sig åt underhållningslitteratur kan inte förbise litteratur om underhållning. Lars Åkerström, hälsing bosatt i Falun, har tillsammans med masen Mikael Forslund åstadkommit en 450 sidor tjock bok i A4-format om en av Sveriges mest kända popgrupper internationellt sett – The Spotnicks från Göteborg.

Sagan började 1958 då gitarristen Bo Winberg med hembyggd utrustning och några kompisar i gruppen The Rebels spelade in låtar i hans hem. När musiken presenterades för ett grammofonbolag trodde direktörerna där att de snott den från amerikanska skivor. Soundet var unikt. Ingen trodde att gruppen åstadkommit det själva. Men de kunde bevisa sin sak och kontrakt skrevs. Till dags dato har Spotnicks sålt över 18 miljoner skivor världen över.

De fick en skicklig manager i Roland Ferneborg. Ett genidrag var att låta pojkarna döpa om sig till Spotnicks och spela iförda rymddräkter. De kom ju fram när alla pratade om rymdkapplöpningen som ägde rum efter ryssarnas Sputnik.

Det är en innehållsrik volym där medlemmarna i gruppen och andra som haft med dem att göra berättar om sig själva och deras musik.

Bilderna och inscannade tidningsklipp gör att man kan uppleva boken som en tidsresa även i andra sammanhang än det rent musikaliska. Självklart finns en discografi och dessutom en CD med outgivna studioinspelningar. The Spotnicks heter boken som är utgiven på förlaget Arnapola Production.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22