Spårhunden i Bagdad

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2004-4, Artikel

Av Bertil Falk

Två citat som återfinns i en samling noveller som getts ut av Crippen & Landru i USA är ganska intressanta. Det första låter så här: ”Hat föder hat. Araber reser sig mot judar och judar mot araber. I Indien förstör hinduer och muslimer varandra. Det är likadant i Europa och överallt.”

Det andra citatet lyder som följer: ”Bergsbrigadens lojalitet kan ifrågasättas med hänsyn till den politiska osäkerheten vad beträffar de kurdiska rekryterna. Det finns tecken som tyder på att de är upptända av propagerade hopp om ett nationellt Kurdistan.”

De här båda citaten låter oerhört aktuella, men det första är från novellen Dean Had a Voice som stod i det nummer av Collier’s som kom ut 26 juni 1948 och del andra är från The Inspector Had a Habit som Collier’s publicerade den 26 mars 1949. Ihop med ytterligare 13 noveller av Charles B. Child, pseudonym för britten Claude Vernon Frost (1903-1993) finns de efter långt om länge nu återutgivna i The Sleuth of Baghdad, som ingår i Crippen & Landrus serie förlorade klassiker.

Av de båda citaten framgår att dessa snart 55 år gamla noveller redovisar att det vi uppfattar som nya konflikter i dagens värld var i stort sett likartade när Child skrev sina berättelser. Man kan ha olika uppfattningar om vad som är det viktigas te som hänt inom deckarlitteraturen på senare år, men C&L:s helt suveräna klassikerserie toppar i alla fall min privata lista.

Förlaget spårar upp och samlar in lysande noveller som ligger och samlar damm i gamla veckotidningar, magasin och andra periodiska skrifter med kort livslängd och ger ut dem med förord av de avlidna författarnas barn och änkor eller kommenterade av experter. Författarna kan verka okända, men kändisskap garanterar inte kvalitet. De här är skimrande berättelser, variationsrika, proffsiga till tusen.

Childs hjälte är en irakisk polisinspektör vid namn Chafik, en karaktär som i likhet med sin omgivning är så perfekt utmejslad att åtminstone jag känner mig förflyttad till Al-Rashid Street och Bagdads gränder. Han har ovanan att prata högt för sig själv, han har en klipsk hustru och en fosterson som inte står sina föräldrar efter.

Frost var en av de många skribenter som tidvis levde på att skriva Sexton Blake-historier. När andra världskriget bröt ut blev han löjtnant vid Royal Air Force och stationerad i Irak, där han ägnade sig åt militär underrättelsetjänst, dels i Bagdad och dels i den norra, kurdiska delen av Irak.

Det var i Irak han hämtade inspirationen till inspektör Chafik, som kom till 1948 och som med sina oortodoxa metoder verkade fram till 1969 i totalt 34 noveller. Många författare brukar över åren visa upp kvalitetsmässiga fluktuationer i sitt författarskap. Så icke Charles B. Child. Hans noveller är konsistenta, håller samma höga nivå alltigenom, i varje fall i de noveller som står i The Sleuth of Baghdad.

Tänk om ett svenskt förlag tog på sig uppgiften att på liknande sätt samla ihop noveller ur gamla svenska tidskrifter. I min växande samling gamla blaskor finns det mängder av pärlor med lyster av Dénis Lindbohm, Sture Lönnerstrand, Folke Mellvig, Torsten Scheutz, Arne Wingenfeldt för att nämna några namn.

Johan Wopenka har i Jury påpekat att det ur de fyra novellsamlingarna Dr Z, D:r Zimmertürs bisarra möten, D:r Zimmertürs diagnoser och D:r Zimmertür säger farväl går att vaska fram en fin samling med Frank Hellers judiske psykoanalytiker Joseph Zimmertür. Wopenka: ”- en urvalsvolym med de bästa historierna kan bli något riktigt minnesvärt.” Säkert.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22