Som vanligt kommer ljuset fra Norge!!

Feb 8th, 2008 | By | Category: 2001-2, Artikel

Döden i kiosken med underrubiken Knut Gribb og andre detektiver (Bladkompaniet A.S.. Oslo 2000) är ett verk (eller rättare sagt ett mästerverk) av Nils Nordberg.Nog har många före Nordberg kärleksfullt kartlagt och skrivit om kioskdeckare, men aldrig förr har forskningsresultat, kartläggningar, kommentarer osv presenterats på samma imponerande sätt som i Döden i kiosken. Boken är ett måste, och då inte bara som utomordentlig referens i bokhyllan vid sidan om Johan Wopenkas På smekmånad med Gröna Skräcken (BJWforlaget, Göteborg 1995). Wopenka är för övrigt medförfattare till kapitlet Knut Gribb – ved Göteborgspolisen. Den 350 sidor tjocka boken ar rikt illustrerad, börjar med Oidipus och betar av norsk magasinshistoria in på bara skelettet.

Kan det intressera oss svenskar? Förvisso. I kiosksvangen var det från Norge, som ljuset kom. Vem är Harald Ask om inte Knut Gribb!

Boken har fått stöd från Norsk Kulturrad og Norsk Faglitterrer Forfatter- og Oversettelseforening. Det är verkligen härligt nar bidragspengar satsas på något som har bestående värde. Den här skriften är en höjdare av en karaktär som jag tidigare bara sett motsvarigheten till i USA.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22