Sökes: Vampyr

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Av Leif-Rune Strandell

John Ajvide Lindqvist debuterade starkt med en skräckroman, Låt den rätte komma in. Det finns många skräckskildringar, inte minst på film, men få svenska. Det finns också många vampyrskildringar, mest på film, men få svenska. Nu kom alltså en roman som låter en mobbad 12-årig pojke möta en lika gammal (eller 200 år gammal) vampyr i l980-talets Blackeberg.

Vi skrev om författaren i DAST nr 3, 2004. Boken fick många goda recensioner, och filmare lockades. Författaren har nu själv skrivit manus.

– Jag har gjort sådana ändringar som jag skulle blivit arg över om någon annan gjort dem.

Nu blir boken inte en utan två filmer som planeras ha premiär med bara någon månad emellan. Tomas Alfredson skall regissera och i skrivande stund (våren) så är det letandet efter den 12-åriga vampyren som är komplikationen. En flicka med speciellt utseende sökes.

Det gick ganska fort att skriva manus, fem månader, vilket kan bero på att han kunde handlingen och att han skrivit manus till rörliga bilder förut, nämligen tv-serier, bl.a. Reuter och Skoog.

Och skrivandet har tagit fart. Nästa bok, en skräckroman, kommer i höst, en till är färdigskriven och en fjärde nästan klar.

Då blir det kanske inte refus direkt. Sex förlag tackade nej, och efter att en ung släkting fått läsa manus och blivit gripen direkt skickade han det till två förlag till. Båda tackade ja, det ena med önskan om ändringar så det blev det andra, Ordfront.

Som barn läste han mycket skräckskildringar – han hade alla utom två av Kalla kårar-serien. Han lärde sig en del där, bl.a. att det inte får dröja för länge innan monstret kommer.

Själv är John Ajvide (hustruns namn, taget från Gotland) Lindqvist inte mörkrädd. Bara rädd för hajar (får hjärtklappning redan på resan till Kolmårdens djurpark).

Frun är rädd för möss.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22