Snille och blodsmak

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

Jan Mehlum, en norsk sociolog och joggare (enligt egen beskrivning) är också deckarförfattare. Hans andra roman om advokaten Svend Foyn har tilldelats Rivertonklubbens pris Den gyllene revolvern som 1998 års bästa kriminalroman Boken heter Kalde hender. Foyn är född 1945 och boken är mycket mörk i sitt stämningsläge.

Amerikanen James Lee Burke har av de engelska deckarförfattarnas organisation CWA tilldelats det prestigefyllda priset Gulddolken för romanen Sunset Limited. I fjol fick han en Edgar i USA för Cimarron Rose. Hans böcker utspelar sig i New Orleans och har en polis som är nykter alkoholist som huvudperson. Några romaner finns på svenska och en ny är på väg.

Margaret Yorke har i år fått CWApriset Diamantdolken (skänkt av juvelerarfirman Cartier) för sina betydande insatser som deckarförfattare.
The Cartier Diamond Dagger instiftades t986 och har före Yorke utdelats till fjorton förtjänta författare.

Liza Marklund hör till dem som nominerats till Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln. Hennes roman Sprängaren skall representera Sverige vid kongressen i Voksenåsen utanför Oslo i Norge den 28-30 maj.
Dansk kandidat är Leif Davidsen som skrivit thrillern Lime’s billede. Från Norge kommer Rivertonpristagaren Jan Mehlum. Det är flest norska författare som fått priset som instiftades 1992  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22