Slaknar lianen snart? Tarzan fyller 95 i år

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Av Karel Berg

För 95 år sedan – 1912 – satt den amerikanske pennvässarförsäljaren Edgar Rice Burroughs på tåg och läste noveller i tidskrifter på väg till och från sina försäljningstillfällen. Han tyckte att berättelserna var skäligen ointressanta och trodde sig om att kunna skriva bättre äventyr själv.

När han kommit hem letade han rätt på penna och papper, hittade på en historia och skrev ner den. Sedan kallade han alltsammans för Tarzan, apornas son.

Och han hade rätt. Det blev en bra historia.

Så in i baljan bra att den blev en bestseller över hela världen. Den följdes av ett otal berättelser om samma hjälte och översattes till alla möjliga andra media som film och tecknade serier.

Första Tarzan-mansukriptet betalades med bara några hundralappar, omräknat till svensk valuta, men efterhand fick Burroughs bättre betalt. Det kom att handla om stora summor när Hollywood fick fatt i Tarzan. Många skådespelare, den ena muskelknuttigare och mer vrålskrikande än den andre, spelade Tarzan.

Först ut var Elmo Lincoln, som i sig var en riktig baddare. Under inspelningen 1918 dödade han faktiskt ett lejon i studion.

De flesta som spelade Tarzan blev omtyckta av biopubliken men ingen kunde mäta sig i popularitet med det olympiska simmaresset Johnny Weissmüller. Han var värst av alla när det gällde att dyka från höga klippor, vråla i lianerna och rädda Jane (Maureen O’Sullivan) ur knipor. Det är från en av hans första filmer man aldrig glömmer den odödliga repliken:

– Me Tarzan, you Jane!

Eftersom en Tarzan inte får åldras följdes Johnny av unga bodybuildare (fast så hette det inte på den tiden) som Lex Barker, Buster Crabbe och Jock Mahoney.

Miles O’Keefe spelade Tarzan 1982 och råkade ut för en Jane i läderpjuck och dito bikini. Då var det säkert många av de renläriga som lade av. Bo Derek som Jane – det är ju droppen!

Senaste Tarzan som jag sett var Christopher Lambert som fick vara med i den rekorddyra Greystoke (245 miljoner dollar). Fast det hade Hollywood säkert råd med efter att ha tagit in miljardbelopp på Tarzan genom åren.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22