Skrev Jane Austen deckare 1816?

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Bertil Falk

För 200 år sedan skrev Jane Austen (1775-1817) Pride and Prejudice (Stolthet och fördom) publicerad 1813, men skriven ett bra tag dessförinnan. Det är en roman som egentligen inte har åldrats alls. Både språk och story känns moderna trots den omoderna inramningen vad beträffar såväl miljö som attityder. I liket med bokens romantiske hjälte Mr. Fitzwilliam Darcy har miljontals lärare ”med glöd beundrat och älskat” dess hjältinna Miss Elizabeth Bennet, som också var Jane Austens egen favorit. Men Jane Austen skrev flera andra fina romaner, däribland Emma (1816) och i samband med att BBC gjorde TV av Emma, så skrev producenten Sue Birtwistle tillsammans med Susan Conklin The Making of Jane Austens Emma.

Där finns det en rad som är intressant. Författarna hävdar nämligen att i Emma ”ligger inbakad en komplex detektivhistoria som utvecklas så subtilt att de flesta läsare inte inser det vid första läsningen av boken.” Det låter ju sensationellt. Jane Austen skulle alltså gå i mål före Edgar Allan Poe med mycket mer än en noslängd. Om vi granskar påståendet lite närmare, så är det snarare frågan om ”mystery” än om ”detective story” . Ett piano från en mystisk givare anländer till den fattiga Jane Fairfax, hårt drabbad eftersom läsaren bibringas uppfattningen att hennes framtid nödvändigtvis är den undanskuffade guvernantens. Mysteriet handlar om vem som är den mystiske givaren. Något brott har alltså inte begåtts, som måste utredas, utan det handlar om ett mysterium som byskvallret har olika lösningar på. Men okej. Jane Austen kom i alla fall så nära man kan begära att någon skulle komma en deckare för 200 år sedan. Stolthet och fördom översattes inte till svenska förrän 1920 men Emma låg på bokdiskarna redan 1857 och lästes säkert av August Blanche, Aurora Ljungstedt och hela det dåtida gänget.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22