Sjömonstren, fantasyns pinuppor är åter igen!

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Apropå Jules Vernes bläckfisk i Inge Ekbrants artikel i detta nummer av DAST, så har två tidskrifter i USA nyligen släppt loss havsodjur på sina omslag. Havsmonster är naturligtvis ingen nyhet. Gamla sjömansskrönor, Moby Dick, den vita valen, läbbiga jättebläckfiskar och annat har varit ingredienser i mången skröna. Om man därtill lägger ilandflutna jättekadaver i Australien, Loch Ness-monstret i Skottland och Storsjöodjuret i Jämtland, så kan man notera att dessa sjövarelser brukar dyka upp varenda rötmånad i någon form.

De har också förekommit som pinuppor på omslag till sf- och fantasytidskrifter. Jules Verne-Magasinets människoätande sjöodjur fick hjärtat att klappa hos svenskar krigsåret 1941. Omslaget var hämtat från baksidan av Amazing Stories november 1940, och sjöodjuret var en tänkbar livsform på Saturnus-satelliten Titan. Konstnären var självaste Frank R. Paul.

Sjutton år senare ståtade Häpna! med ett liknande sjömonster på omslaget, som hämtades från Universal-filmen Försvunnen i okänd värld (The World Unknown), som recenseras i tidskriften av Carl Olof Eisner. Fyra människor nödlandar i ett mystiskt dimbälte i Antarktis och hamnar i en värld med dinosaurier, en idé som haft viss aktualitet på senare tid. Eisner fastslår att filmen närmast är skrattretande.

Och nu tycks sjöodjur som omslagspinuppor vara tillbaka igen. Inom loppet av åtta månader har både den nya fantasytidskriften Black Gate och den gamla sf-tidskriften Asimovs Science Fiction haft sådana omslag.

Jules Verne-Magasinets och Häpna!s omslag var i den klassiska Nessie-klassen, medan Black Gates konstnär Hung Ving Mae kör med ett drakliknande odjur i böljan den blå och Asimovs Science Fictions Ron Miller satsat på något som närmast liknar en gigantisk firre.

Ja, se själv.

Om vi har snubblat över en återvändande trend eller om havsmonstren bara av en slump gjort come back som omslagsflickor eller dito pojkar återstår att se.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22