Självmordsbombaren och Malmös skytt – och en ny bok

Jan 18th, 2011 | By | Category: 2011-1 januari, Artikel

Ett par våldsmän har drabbat det fredliga Sverige. I Malmö gick en man omkring och sköt på invandrare. Han anses ha dödat åtminstone en. I den kungliga huvudstaden har en tydligen förvirrad kille sprängt sig i bitar. Man tror att hans avsikt var att explosionen skulle drabba någon större folksamling men att det small i förtid.

Han i Stockholm har väckt största uppseendet. Till och med i min fridsamma konstförening Lukasgillet i Lund var det svart av poliser. Min Lukasbroder Lars Vilks hade med en målning retat gallan på många, bl a han som sprängde sig. Han kallade den snälle och trevlige Lars för “gris”. Illa, illa i juletid! Och polisen har en särskild insatsstyrka i anledning av det skedda.

Han i Malmö väckte däremot inget större oväsen. Man kan undra vari skillnaden mellan den ene och den andre består.

En viktig skillnad är kanske att i Malmö drabbades nationens lägst ansedda – invandrarna. I Stockholm kunde de finaste och mest aktade, de s k Stureplansprofilerna, ha råkat illa. Sedan den danske och alltså utländske, Kristian II, hög huvet av stockholmarna har ingen varit så elak mot dem.

Dessutom var sprängaren i huvudstaden född utomlands, till och med muslim! Därmed tycks alla muslimer i Sverige vara misstänkta. Kan en kan de nog allihop! Den där svensken i Malmö har inte föranlett misstankar mot andra svenskar. Man generaliserar muslimer men inte svenskar. Detta trots att det funnits en rad svenska mördare tiderna igenom. En våldstradition hade det nog kallats om det inte varit just svenskar.

Det tycks vara stor skillnad på om en svensk ger sig på invandrare och om en invandrare ger sig på svenskar. Främlingshat och okunskap ligger bakom en sådan differens.

Nu ska det sägas att det finns ett hot från islam, men det ska absolut inte bekämpas blint och fördomsfullt utan kunnigt och eftertänksamt. Man bör veta vad man ger sig in på! Vi får inte som en amerikansk president börja yra om korståg! Samtidigt blir man rädd när man hör att SÄPO missade läsa självmordsbombarens mejl i flera timmar! Verkligen illa!

Omslag till Smygande islamismEn som satt sig in i problemställningen är författaren Alf Ronnby som nu kommer med en ny, intressant bok Smygande islamism (Kronikan-kom!, http://kronikan.com/index.html). Ronnby menar att “inte sedan muslimska styrkor stod vid Wiens portar, har Europa stått inför en sådan utmaning som nu. Inflyttningen av troende muslimer kommer att påverka allas våra liv.”

Författaren säger att studier visar att de medelålders och äldre muslimerna inte vill ha en nyreligiös, islamsk väckelse. Det är dessa vi bör mobilisera mot islamismen. Särskilt är det de nyanlända, unga och villrådiga som riskerar bli vilseförda. Viktigt är att invandrare lär sig svenska och får samspela med svenska medborgare. Det är muslimer som är bäst på att bekämpa islamister och deras reaktionära lära. Samhället bör satsa på detta. Får muslimer i Europa möjlighet leva ett modernt europeiskt liv, kommer de sannolikt att successivt acceptera och anamma västerländska värderingar och livsstil.

Alf Ronnby menar: “Vi ska … inte bekämpa muslimer men väl islam, islamism och islamister”. Det är kloka ord tycker jag! Boken kan beställas på alf.ron@telia.com.

JEAN BOLINDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22