Sitter i Spanien och skriver – deckare på gång

Mar 4th, 2012 | By | Category: 2012-03 mars, Artikel

Han är journalist, novellskribent, författare av faktaböcker om att flytta till Spanien. För det har han gjort själv. Väl på plats har han börjat i spänningsgrenren. PETER LARSSON (hemma i Spanien på bilden) berättar själv om som bakgrund och sitt skrivande.

Peter Larsson i SpanienMitt skrivande fick sin allra första början när jag var 16 år. Helt plötsligt kom en utbetalning från ett förlag i Stockholm. Det var ett skrivarvode på 60 kr för en liten novell i tidningen Starlet. Snabbt kom novellskrivandet i gång i större skala och jag skrev kontinuerligt stora illustrerde noveller för Willimans Förlag i Stockholm.

Jag fick överraskande ett jobb som allmänreporter på Smålands Folkblad i Jönköping. Jag var då bara 17 år och fick stora uppdrag. Ett av de mest minnesvärda var en intervju med Benny Andersson gjord medan han satt och klinkade på sitt piano inför en föreställning i Huskvarna Folkpark. Agneta Fältskog intervjuade jag när hon kom från sin första skivinspelning i Tyskland på Axamo flygplats utanför Jönköping. Att plötsligt kastas in i skrivarvärlden som allmänreporter för en 17-åring var oerhört lärorikt och det har jag haft nytta av hela skrivarlivet sen.

Längre fram blev det jobb på Skandinavisk Journal och Svenska Magasinet i Spanien. Jag skrev den första boken, Din Dröm i Solen, som var en faktabok om fastighetsköp och boende på Costa Blanca i Spanien. Sedan blev det i rask takt en barnbok med titeln Sagan om den nya världen, en spännande fantasy, en bok i pedagogik, Bättre Tal, en uppdaterad bok, Flytta Söderut-Costa Blanca-Spanien.

Spänning
Men sen började det stora intresset. Spänningsromaner/deckare! Jag blev helt facinerad av detta att kunna börja skriva spänningsromaner. Jag kände genast att detta var det som jag ville syssla med som författare nu helt och fullt.

Jag valde att börja med en mjukare variant där man skulle få följa tre familjer som utvandrade till Costa Blanca och Spanien. Läsaren skulle få följa dessa svenska familjers öden och äventyr i det nya landet. Det skulle vara spänning, men också skildra detta nya fenomen med en utvandring från norra Europa till Södra Europa. Det var nu en utvandring inte från svält och nöd till det stora landet i Väster utan en helt annan utvandring från Sverige.

Det blev spänningsromanen Kameleonten. Här är huvudpersonerna änkemannen Walter Behrman, författaren Benny Söderman och skribenten Matz Höök. Jag blev mer och mer tänd på detta med spänningsromaner. Av en positiv tillfällighet kom jag i kontakt med Iwan Morelius och hans hustru Margareta. Själv bodde jag i Albir på Costa Blanca i Spanien och de båda bodde lite söderut nedanför Torrevieja. Iwan Morelius blev i eld och lågor när han förstod att det bodde en svensk författare inte långt från honom i Spanien och att jag skrivit böcker om boende i Spanien och nu höll på med deckare i spansk–svensk miljö. Han och Margareta kom upp en heldag och gjorde intervju och fick mina böcker för recensioner. Iwan är ju en eldsjäl när det gäller deckare och böcker och har ju som det flesta säkert känner till en gång grundat Dast Magazine.

Mer spänning
Jag fortsatte mitt skrivande med miljön från Costa Blanca och svenskarna i Spanien. Det blev i rask takt Lyckolandet och Spindeln. Dessa båda är betydligt mer action i, mer spänning i och har ett bredare register när det gäller persongalleri. Förutom alla svenskarna får läsare bekanta sej med självaste Edgar”Spindeln” Burns som är superintelligent, genial och som är själva spindeln i nätets centrum av kriminell verksamhet. Här finns de engelska detektiverna Kevin Dorsey och Mark Taylor. Här finns Paul Callaghan, chef ekobrott på Jersey. Böckerna har även handling på sagoön Jersey förutom Spanien och Sverige. Del 3 i denna serie håller jag på om bäst med att skriva nu med titeln Månskensnatt.

Njuter
Jag njuter av att skriva just spänningromaner. Jag skriver i stort sett varje dag intensivt tre–fyra timmar. Det har inte hänt någon gång att jag satt mej framför datorn utan att jag inom en minut varit i full gång att skriva. Spänning och action är lustfyllt. Jag har haft ett stort stöd från Iwan, utan att han kanske förstått det helt fullt ut. Jag har sugit åt mej som en svamp de råd och tips han har delat med sej av. Han lär ha haft inte mindre än 20.000 deckare i sin samling som mest. Ett råd var att ha en blixtrande, mycket spännande inledning på boken som grep tag fullständigt om läsaren. Det rådet har jag försökt tillämpa i denna serie och att ständigt överraska läsaren med spänning och dramatik.

Kameleonten snurrar för fullt ute på alla boksajter. Den andra serien håller vi på att försöka få in även på den spanska marknaden där intresset för böcker som utspelar sej på den nya Solkusten Costa Blanca är mycket stort. Jag hoppas att ett spansk förlag nappar snart på denna serie och det har varit oerhört mycket publicitet i skandinaviska tidningar i Spanien. Böckerna speglar det nya liv som tiotusentals svenskar möter på Costa Blanca och i Spanien. Just nu är det mer än 40.000 svenskar som bor på Costa Blanca. Här finns mer än en halv miljon engelsmän och det är den största norska bosättningen utanför Norge.

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22