Sir Walter Scott: Sin tids viktigaste författare av djupa historiska romaner

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Artikel

Av BARBRO LINDBORG

Det är troligt att den rad världsberömda historiska romaner som skrevs av Sir Walter Scott (1771-1832) aldrig skulle ha kommit till om han inte i tidig ungdom drabbats av polio eller barnförlamning som sjukdomen kallades på den tiden.

Förlamningen gjorde att Scott inte kunde bli militär. Föräldrarna sörjde över att Walter måste avstå från militäryrket och därmed föra den anrika skotska familjens traditioner vidare. Han skulle aldrig kunna kämpa för kronan och sin ärorika klan på slagfältet.

Trots detta handikapp såg familjen till att Walter Scott uppfostrades som vilken frisk pojke som helst. En klok farbror såg till att brorsonen ägnade sig åt hälsosamma kroppsövningar och härdande friluftsliv. Det var troligen därför han utvecklades till en storvuxen och muskulös ung man med ansenliga kroppskrafter. Han blev djärv ryttare och skicklig boxare.

Skolan däremot kan betecknas som en bergochdalbana. Ibland var han bäst i klassen, men lika ofta sämst Han hade gott minne, men kom bara ihåg sådant som intresserade honom. Resten glömde han – det var som om han aldrig hört talas om det.

När Walter Scott fyllde femton fick han arbete i faderns advokatfirma och i den praktiserade han under många år. Egentligen var han aldrig road av juridik, men han beundrade och såg upp till sin far och därför stannade han kvar i yrket han avskydde.

År 1792 gav den då 22-årige Sean ut de båda första delarna av sina skotska ballader. The Minstrelsy of the Schottish Border, som han samlat stoff till i åratal. Samlingarna visade att han var en skald och den litterära framgången var given. Efter förstlingsverket kom Den siste bardens sång och Sjöfröken och Marmion (The Lady of the Lake).

Framgång med historia

Walter Scott fortsatte att skriva poesi ytterligare en tid, men populariteten tycktes dala omkring 1814. Då tog han itu med att skriva färdigt sin första historiska roman Waverly, som han påbörjat redan 1805 men sedan lagt åt sidan.

Boken överträffade inte endast dikterna i fråga om publik succé, den innebar en litterär revolution, ett genombrott för den historiska romanen. Sedan följde en lång rad verk, sådana som Midlothians hjärta och Ivanhoe. Med dem nådde Walter Scott toppen på sin karriär.

Hans böcker blev mer eller mindre kult och han fick talrika efterföljare i alla länder. I Sverige var det författare som Sparre och Cederborgh som försökte skriva som han. Men det var svårt att nå upp till Scotts rika humor som blandades med djuplodande historiesyn. Scott hade stor betydelse för romantiken trots att han tankemässigt bottnade i 1700-talets rationalism.

Han traktade inte precis efter ryktbarhet. Alla romanerna gavs ut under pseudonym, men ändå visste alla att det var han som skrivit dem. Med den vetskapen följde erkännande och ära. År 1820 upphöjdes han till baronet.

Arbetade ihjäl sig

Nu kunde Scott leva en välbärgad godsherres liv. Att döma av det yttre levde han i bekväm sysslolöshet och höll öppet hus för vänner och gäster. Det var bara några få som kände till att han steg upp mycket tidigt om mornarna för att skriva. Läsekretsen hade en outsinlig aptit på hans verk.

År 1826 gick hans förläggare i konkurs. Scott åtog sig att personligen betala tillbaka varenda penny av de väldiga skulderna – en summa som i dagens läge motsvarar betydligt över tre miljoner kronor. Detta gjorde att han slet som ett djur under lång tid framåt.

Efter sex års kämpande avled han den 21 september 1832 och han fick aldrig veta att försäljningen av hans böcker så småningom gäldade skulden helt och hållet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22