Sherlock och turisterna

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Det blir allt vanligare att berömda författare utnyttjas av turistindustrin. Conan Doyle (1859-1930) och Sherlock Holmes används i reklamen på ett flertal platser i England och nu har det blivit dags för den lilla staden Crowborough att kasta sig in i denna bransch.

Det var nämligen i Crowborough, som ligger knappt två timmars bilfärd söder om London, i grevskapet Sussex, som Sir Arthur tillbringade de sista 20 åren av sitt liv. Staden ligger – efter brittiska förhållanden – högt, faktiskt 360 meter över havet, och kallas därför ”Lilla Skottland i Sussex”. Doyles ståtliga villa Winlesham Place är numera ålderdomshem.

Under ett par års tid har Crowborough avhållit Sherlock Holmesfestival med hyfsat resultat. Nu satsar man ännu hårdare för att japaner och amerikaner (detektivens trognaste och rikaste fans) skall återkomma.

Golfbanan Beacon (där Doyle själv spelade) skall i souvenirbutiken sälja jagarmössor av det slag som Holmes brukade ha i filmerna. Man planerar också en årlig hundutställning – Hound of the Baskervilles Dog Show – och i en förhoppning om många besökare har man byggt en stor parkeringsplats för turistbussar bakom snabbköpet i centrum.

I planerna ingår vidare ett litterärt Conan Doylecentrum: ett bibliotek för forskare med hörsal och utställningslokal.

Mitt i staden tänker man resa en bronsstaty av författaren i naturlig storlek (190 centimeter över havet), och på den skall man tydligt kunna se Doyles borstiga mustasch och den kutiga hållning han hade trots, spatserkäppen.

Doyles enda kvarvarande dotter Jean Conan Doyle har sagt att hon tycker statyn mycket liknar hennes far.

Det finns fortfarande stadsbor i livet som kände Sir Arthur Conan Doyle. Han spelade gärna biljard på kvällarna och ibland cyklade han på ljunghedarna i Crowboroughs utkanter.

Doyle hade just blivit änkling när han 1907 inbjöds att besöka familjen Leckie. Där träffade han yngsta dottern Jean som han gifte om sig med. Paret var mycket gästfritt, säger stadsbor, och ställde ofta till med kalas där det dansades och festades. När Doyle själv hade gäster tog han dem gärna med till 1600-talsherrgården Groombridge Place, norr om Crowborough. Miljön använde han förresten i The Poison Belt, där doktor Watson i trädgården tröstar den uppskärrade hjältinnan. I en av paviljongerna i trädgården finns nu ett litet Conan Doylemuseum.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22