Sheena – en kvinnlig Tarzan

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Av Hans Sidén

Att Edgar Rice Burroughs legendariske Tarzan-figur är djungelns härskare, det vet alla. Men Tarzans kvinnliga motsvarighet, Sheena, djungeldrottningen, är inte lika känd, åtminstone inte här i Sverige.

Sheena startade sin karriär som tecknad amerikansk seriefigur skapad av manusförfattaren Jerry Iger och tecknaren Mort Meskin. Hon introducerades som dagspresserie i England våren 1939 men uppmärksammades på allvar först på hösten samma år när Sheena gjord entré i det amerikanska seriemagasinet Jumbo Comics. Där blev hon efter några år så populär att hon fick sin egen tidning, Sheena, Queen of The Jungle som kom ut från 1942 till 1953.

Sheena håller till i Kongo och har apan Chim som hjälpreda och jägaren Bob som kysk partner. Inspirationskällor för Sheena är enligt serieforskare inte bara Tarzan utan även H. Riders odödliga drottning Ayesha.

Hon som kommit åter, Nina, den vita gudinnan i filmen Trader Horn från 1930 och Hollywoodstjärnan Dorothy Lamour i filmen Djungelflickan från 1936.

Okänd i Sverige

Att Sheena som seriefigur inte är särskilt känd i Sverige beror på att hennes äventyr, Sheena, djungelns dotter, bara publicerades under några år i veckotidningen Hela Världen på mitten av 40-talet. Underligt nog dök Sheena aldrig upp i Seriemagasinet som däremot släppte fram Sheenakopior som Tigerflickan och Panterflickan.

Lockande titlar

Inte heller fick vi se tv-serien där Sheena spelades av den granna långbenta fotomodellen Irish McCalla (1929-2002). Sheenas tv-äventyr utspelades i Kenya men producerades i USA 1955 i 26 halvtimmesavsnitt inspelade i Mexiko. Sheenaseriens avsnitt hade lockande titlar som Det förbjudna landet, Elefantguden och Voodoförbannelsen.

Värt att notera är också att Sheenarollen först erbjöds till Anita Ekberg 1954. Hon hade kommit till USA som Miss Universumkandidat några år tidigare och gjort några smärre filmroller i Hollywood. Men samtidigt som erbjudande om Sheenarollen dök upp fick Anita ett mer lockande anbud om filmroller från John Waynes filmbolag Batjack productions och tackade nej till Sheena. Annars hade den långbenta, blonda och då smala Anita förmodligen passat perfekt i Sheenas korta djungeldress. Nu blev det i stället Irish McCalla som fick skriva en bit tv-historia. Sheenaserien är en kult i USA och finns numera tillgänglig på video. Visserligen är det en lågbudgethistoria i svartvitt, men mycket torftig rekvisita och svaga manus men när Irish McCalla är i bild och klår upp vita tjuvjägare eller bråkiga infödingar, då glömmer man produktionsbristerna, eftersom hon är en så perfekt ”levande” Sheena.

Småtrist på TV 2000-2001

Ett försök att blåsa liv i intresset för Sheena gjordes 1985 när f.d. Charlies-ängeln och ex-Bondbruden Tanya Roberts spelade djungeldrottningen i en menlös melodram som utspelas i modem tid och saknade all charm. Ytterligare en Sheenasatsning gjordes slutligen 2000-2001 när tidigare Baywatchaktrisen Gena Lee Nolan spelade Sheena i 35 småtrista halvtimmesavsnitt.

Välskötta exemplar av Sheenas serietidning i original från 40-talet kostar idag samlare tusentals dollar. Men den som är intresserad av att läsa Sheena till en rimligare kostnad kan för runt 20 dollar köpa CD-romskivor med 5 nummer av djungeldrottningens gamla serieäventyr och de fungerar mycket bra även på en dataskärm.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22