Serielitteratur poppis i Japan

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Artikel

Serieböcker och även magasin med tecknade äventyr är mycket populära i Japan. De läses av alla skikt i samhället och det finns ett samlingsnamn får allt tecknat i serieform: Manga – som betyder serier. Fast om man vill översätta lite mer omständligt betyder ordet Tjattrande bild.
I dessa böcker och tidningar kan man hitta det mesta från erotiska berättelser till rent litterära sådana. Stilgreppen är mycket filmiska med dramatiska övergångar från helbilder till närbilder och serierna har kommit att bli ett attraktivt sätt att förenklat förklara komplicerade skeenden.
En del böcker finns på både engelska och japanska inom samma pärmar.
En deckarhjälte för yngre människor heter Hajime Kindachi och har blivit mycket popular.
Denna serietradition ligger dessutom till grund för japansk tecknad film – anime som blivit mycket popular i stora delar av världen. I Stockholm finns till exempel ett filmsällskap som kallar sig Mangakai.
Ett par affärer i Sverige som säljer Manga är Science Fictionbokhandeln i Gamla Stan i Stockholm, samt Staffars Serier vid Slussen.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22