Sarah Cable tillbaka

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Artikel

Av IWAN MORELIUS (TEXT & FOTO)

Visst kommer ni ihåg den kvinnliga agenten Sarah Cable, som var huvudperson i thrillerförfattaren Michael Hartlands trio av utomordentligt väl sammansatta thrillers, som kom ut i Sverige för ett antal år sedan. De gavs ut på Wahlström & Widstrands förlag under åren 1984-1989.

Samtliga bygger på verklig bakgrund, berättade Hartland vid mitt senaste besök i hans hem i Devon sommaren 2000. Tyvärr kunde han inte ge mig alla detaljer eftersom materialet fortfarande är hemligstämplat. HartLand har av många kritiker, främst i England och USA, satts i samma klass som Deighton, Forsyth och Le Carré.

Huvudpersonen är agenten Sarah Cable, omkring 30 år, och anställd vid SIS – Secret Intelligence Service, mest känd som MI6. Hon har ofta kallats en kvinnlig James Bond eller Jack Ryan, men jag tycker att hon har en djupare karaktär och är en agent som lever sitt liv mycket nära dagens moderna liv.

Hon är lång, mörkhårig och dödligt sexig. I tonåren blev hon kidnappad av sovjetiska agenter (då det kalla kriget var som kallast) och hotades med dödsstraff på falska anklagelser för narkotikabruk om hon inte förrådde sin far, som var brittisk ambassadör för FN i Wien.

Om detta berättades i boken Förräderiets sju steg (svensk utgåva 1986 av Seven Steps to Treason, i översättning av Elsa Svenson).

Michael Hartland berättade att han nu vill att Sarah ska återuppstå. Han har hittat intressenter för sitt projekt och helt nyligen återkommit från Cypern, där han gjort research för en planerad TV-serie om 16 avsnitt om minst 1 timme, gärna upp till eller två timmar. Sarah är inte längre agent inom MI6 eller CIA utan har valt att bli sin egen. Nu är hon PI alltså Private Investigator, ett slags privatdetektiv.

Hartland har funnit att Cypern är en idealisk plats för seriens bakgrund. Därifrån har Sarah hela östra Medelhavsregionen som arbetsfält. Äventyren ska utspelas i Mellersta Östern, Libyen, Nordafrika och södra Europa liksom Balkan och i Kaukasus plus de södra staterna av forna Sovjetunionen.

Samtliga äventyr ska vara hämtade från dagens aktuella rubriker. Dom kommer att spegla morgondagens förskingrare, terrorister, narkotikasmugglare, vapenförsäljare, spioner och förrädare.

Ingenting får vara främmande för PI Sarah Cable.

Vem ska då gestalta Sarah Cable? Jo, hon bör spelas av en redan etablerad filmstjärna, fast filmbolaget kan också tänka sig ett helt nytt ansikte.

Ett förslag är skådespelerskan Greta Sacacci som visat intresse för att spela huvudrollen i filmatiseringen av The Year of the Scorpio.

Ett annat val är enligt Michael Hartland Samantha Janus, som också sagt ja till en filmroll som Sarah. Hon har tidigare spelat liknande roller för BBC och ITV.

Serien om Sarah Cable är tänkt att bli en långkörare med manus av verkliga toppförfattare. Inledningsvis har Michael Hartland själv skrivit synopsis till de första fem episoderna, som jag fick läsa hemma hos honom. Jag tyckte att de verkade utomordentligt spännande.

Michael Hartland gjorde för några år sedan ett verkligt scoop när han lyckades spåra upp KGB-översten Oleg Gordievsky, för en intervju för BBC-Radio 4. Men hans allra största scoop var när han lyckades med konststycket att hitta mästerspionen och Röda Arméöversten Ruth Kuczynsky (under andra världskriget kontrollerade hon Klaus Fuchs, som förrådde atombomben till Stalin) på hennes hemliga adress i Östberlin och gjorde en filmintervju med henne medan Berlinmuren fortfarande stod kvar. Sonias report var titeln när dokumentären visades på ITV.

Man kan alltid hopp as att svensk TV köper in denna serie när den presenteras nästa år.

Michael Hartland skriver även under pseudonymen Ruth Carrington och har hittills publicerat sig med en deckare under det namnet. Den heter Dead Fish och kom som originalpocket 1998 på förlaget Fourth Estate Ltd. Där är huvudpersonen advokaten Alison Hope och flera böcker utlovas.

Hartland publiceras i Sverige av Wahlström & Widstrand och hans thrillers har kommit ut på 20 olika språk. Han har tjänstgjort i 20 år som diplomat och underrättelseofficer vid FN.

De svenska titlarna var:

Ner bland de döda, 1984

Förräderiets sju steg, 1986

Sista sveket, 1989

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22