Sara Lövestam: Fyra böcker om Kouplan

Sep 27th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Artikel

Sara LövestamSara Lövestam fanns på Bokmässan både på seminarier och i förlagsmontrar. På det seminarium där hon skulle tala om sin tredje deckare, Luften är fri, tittade hon ut över publiken och sade att igår på ett seminarium hade det varit så fullsatt att många inte fick plats.

– Men då handlade det om grammatik.

De flesta i lokalen hade läst de två tidigare böckerna, och hon berättade att hon nu håller på med den fjärde och sista.

Det var så många aspekter av en människa att hon från början insåg att det skulle bli för krångligt att få in en helhetsbild av en person i en enda bok, men nu med den fjärde ska vi ha fått en hel bild av Kouplan.

I denna tredje är han hemlös och måste sova utomhus, i parker. Där träffar han heroinister.

– Jag ville sätta mig in i heroinisternas verklighet, inte bara använda gamla schabloner. Jag hittade trådar på Flashback där heroinister diskuterade, träffade via en hemlös flera som var villiga att berätta och fann att schablonbilderna föll. De förklarade att det viktiga inte är kicken utan att kunna hålla en jämn nivå för vad man absolut vill undvika är abstinensen.

Den stora flyktingvågen förra året och de nya asylreglerna påverkar inte Kouplan i böckerna för alla utspelar sig samma år, 2014.

En fråga från publiken var om hon fått många påhopp från rasister och flyktingmotståndare, men nej, ”de orkar inte läsa romaner”.

Däremot har det varit mycket positiv respons från asylsökande och liknande, som läst böckerna i lättlästformat (som Sara själv översätter till). Men de mest utsatta, som papperslösa och hemlösa, vill hellre ha kärleksberättelser. En stor läsargrupp visar sig vara transkillar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22