Samlarnas julafton: Att njuta av gamla minnen

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

Av Iwan Hedman-Morelius

Eftersom jag sedan 1989 är bosatt i Spanien ges det inte tid till så värst många besök på svenska antikvariat.

I Campa Verde, där vi bor, finns inte mycket att hämta och om så skulle vara är det då böcker på spanska, vilka inte är några direkta samlarobjekt för en svensk älskare av kriminallitteratur.

Jag får handla vid våra årliga resor till Sverige. Där gästades vi nyligen av Bob Rothwell som sedan några år tillbaka har en webbplats som enbart handlar om Dennis Wheatley – Världens äventyrsförfattare nummer 1 – som han kallades. Där presenteras inte enbart de engelska utgåvorna i färg utan även alla utländska.

Till den kunde jag bidra med samtliga svenska omslag i färg förutom min bok om Wheatley (Fyra Decennier med Dennis Wheatley, DAST Dossier Nr 1, Dast Förlag 1973. Den är på sajten översatt till engelska). Den skrev jag tillsammans med Jan Alexandersson som gjort samtliga illustrationer i boken.

Websidan innehåller det allra mesta om Wheatleys böcker, liv, filmer mm och är mycket intressant att läsa. Rekommenderas varmt! Kolla bara på www.denniswheatley.info

Förstaupplagor gäller

Bob var intresserad av att förvärva ett antal svenska förstaupplagor under sin vecka i Sverige. Jag tog kontakt med Antikvariat Agatha i Täby, vars ägare Kristian Naudins öppnade sitt välfyllda antikvariat enbart för oss.

Bob trodde han kommit till paradiset när han fick se alla fina förstaupplagor av Dennis Wheatleys böcker på svenska. När jag tittade på den halvmeter med DW-böcker han plockat upp på disken blev jag verkligen förvånad.

Där fanns en bok vars omslag jag för det första aldrig haft en aning om att det fanns, för det andra alltså aldrig sett. Men där var det, omslaget till den i och för sig ytterst sällsynta thrillern Det återfunna Atlantis. Jag har samlat Dennis Wheatleys böcker i över 45 år och aldrig förr sett detta omslag. Kristian sålde boken för vänskapspriset 150 kr. Bob blev enormt nöjd när jag berättade hur sällsynt denna bok var.

I dagarna har det utkommit en ny engelsk bok som handlar om Dennis Wheatleys kontakter med The Joint Planning Staff (motsvarande vårt svenska Försvarsdepartementet). Den är skriven av författaren Craig Cabell med titeln Dennis Wheatley – Churchill’s Storyteller (Robson Books, 2005. Kommer att recenseras i DAST). Cabell har även skrivit en bok om Frederich Forsyth med titeln A Matter of Protocol.

Bob passade även på att köpa ett antal Dennis Wheatleys pocketböcker utgivna av Arrow Books förutom flera som utgetts i The Lymington Edition, en numrerad serie. Weathley bodde på ett stort gods i Lymington ett antal år och författaren lät en Roger Brook, av bokhjätarna bo där.

Hittade dyrgripar

Lymingtonböckerna köpte Bob av storsamlaren Jan Alexandersson, som på detta sätt kunde tillföra ytterligare några dyrgripar till den engelska samlingen.

Tiderna förändras. Det är nu mycket länge sedan man kunde göra så kallade antis-raider i Sverige och fylla bilen med deckare & thrillers för en ringa penning.

På 60-och 70-talen reste Jan Alexandersson och jag runt i Sverige och fyllde våra bilar med bokkassar från svenska antikvariat. Idag får man kanske en enda kasse för samma pris som ett dussin då. Böckerna kostade några kronor styck och man kunde varje gång göra riktiga fynd.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22