Samhället sviker de unga tidigt — ett samtal mellan Janne Josefsson och Jens Lapidus

Oct 3rd, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Artikel
Josefsson, Lapidus, Huitfeldt

Janne Josefsson, Jens Lapidus och Jörgen Huidfeldt

Samhället lovar runt men håller tunt. Det var anslaget när Bokmässans seminarium om Vad händer när samhället sviker började. Det var ett samtal lett av Jörgen Huitfedt med Janne Josefsson och Jens Lapidus.

Straffåldern är 15 år, men sveket mot de unga kommer mycket tidigare, sade Jens Lapidus. Visserligen är försvarsadvokaters bästa klienter återfallsförbrytarna för de ger stadig inkomst, men vi vill ju inte att det ska gå så illa.

Han räknade med att vid 15 så handlar det om mopedstöld, vid 17 personrån, vid 19 kan det redan ha blivit skjutningar med automatvapen. Och då är det för sent att stoppa en kriminell vidare karrär, utom möjligen och kärleken kommer emellan.

Vem är det som sviker? Janne Josefssons program om pojkarna från Fittja gav inget entydigt svar; det är många, skolan, socialen, vi alla.

Om det hade skett lika många skjutningar på Södermalm i Stockholm som i de utsatta förortsområdena hade man kallat in infanteriet, trodde Jens Lapidus.

Lätt kriminell karriär
I Sverige krävs mycket för att man ska få jobb. Då kan en kriminell karriär vara lättare.

93 procent av eleverna på Rosengårdsskolan gick ut utan godkänt i alla ämnen, och då var ”Förlåt” det enda kommunalrådet kunde säga, påpekar Janne Josefsson. Och ministern erkände att man gjort fel. Han mindes ett tv-program för 30 år sedan då socialtjänsten helt förnekade att det fanns problem i Biskopsgården, trots att skolan hade 500 elever men bara fyra som hade svenska som modersmål.

På scenen var de överens om att vi inte vet vad som ska göras. Rosengårdsskolans problem löstes genom att skolan lades ner och eleverna bussades till andra.. De boende som lyckas tar sig snabbt ifrån problemområdena.

— Förnekandet är det första problemet, sade Jens Lapidus. Men det finns en dubbelhet han hittat i hiphop-texter, där man både visar på gemenskapen hemma och att samhället sviker, ”vår betong brinner”.

Skulle det bli bättre om ni etablerade flyttade dit? undrade moderatorn. Jens medgav att han inte tar några personliga grepp för att lösa problemen, och Janne sade nja, jo, det kunde hjälpa men jag vill inte och gör det inte.

Han har växt upp i Biskopsbården och bodde granne med Clark Olofsson.

— Vi såg upp till honom, men det finns en skillnad. Nu är det 167—18-åringar med vapen och öppen knarkförsäljning. Ändå är den materiella standarden högre nu.

— Men klassklyftan är bredare i dag, för klass är inte bara ekonomi och välfärd utan kontaktlöshet, sade Jens Lapidus.

Janne Josefsson tyckte att det saknas en pusselbit. Många områden är som gated communities. Aftonbladet avslöjade hur en hel släkt styr Angered där man stolt säger att ”vi tar hand om varandra och löser våra problem”.

Inte mer integrationsprojekt
Men den svenska kulturen i dag är att var och en är sig själv där släkten inte betyder så mycket, och då kontrasteras det mot invandrare där släkt betyder allt.

Han orkar inte höra igen om integrationsprojekt. Det är skolan som är den centrala punkten, men det känns som om situationen blir allt värre.

Jens Lapidus höll med: Segregeringen ökar, möjligheterna minskar och vi går mot ett parallellsamhälle.

Men vem sviker? Janne Josefsson mindes den stora Backabranden. De som med fara för livet kastade sig in för att rädda så många som möjligt var de mest kriminella.

Jens Lapidus blev lite rädd efter sin debutbok Snabba cash. Han träffade en ansvarig för grova brott som glatt erkände att de helt lagt om sin taktik efter att de läst hans bok. Han, som visste hur lite han kunde, förstod hur ännu mindre poliserna visste hur situationen var.

Samtalet slutade med att de var överens om fler poliser i de utsatta områdena, med polisstationer där. De flesta boende vill ha det lugnt, och Jens Lapidus påminde om New Yorkpolisens nolltolerans.

LEIF-RUNE STRANDELL

Samtalet spelades in av UR.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22