Sagan om ringen på andra sätt

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Filmen Sagan om Ringen (ursprungligen av gamle Tolkien) gör fortfarande sitt digitaltåg över världen och förbluffar dem som törs titta på folk som slåss med underliga varelser eller knallar ner till de döda för att be om hjälp. Det påstås att ingen annan än (gamle) Tolkien skulle ha klarat av att fixa till ett sånt mästerverk, men DAST:s alldeles specielle medarbetare Ahrvid Englund har tittat i sitt stetoskop och hittat flera som försökt.

I Astrid Lindgrens version:

När pappa Gandalf skriker ”Frodo! Förgrömmade onge” vet Frodo att det är dags att försvinna.

Han är så full av hyss, den lille Frodo. Som det där med nazgulknoen eller när han hissade upp lilla Sam i flaggstången. Mamma Galadriel suckar och säger ”välsignade onge”.

Hon kan inte gärna veta att han en dag skall bli kommunalfullmäktiges ordförande i Hobsala.

Som Nigeriabrev:

Dear Mr Baggins,

The late president of the Republic of Mordor had a Swiss bank account with ten million dollars (USD 10 000 000).

As the attorney of the widow, mrs Sauron, I am empowered liquidate these assets.

We need a transactional account and have carefully selected You as our partner, due to Your impeccable reputation.

For your troubles we offer 30% (thirty percent) of the funds as bonus to be payable as a certified bank cheque. We look very much forward to Your kind cooperation and urge You to immediately give us a Ring.

Ur Isaac Asimovs Stiftelsen och ringen – Orchernas tre lagar:

l. En Orch får inte låta en människa, alv eller dvärg komma undan, eller genom underlåtenhet att handla låta någon sådan överleva.

2. En orch måste lyda alla order från Sauron, såvida det inte står i konflikt med första lagen.

3. En orch måste skydda sin egen eländiga existens, såvida det inte bryter mot första eller andra lagen.

Som pressmeddelande från Pentagon:

Gondor betvivlar trollkarlsrådets slutsatser att Saroun Hussein saknar massförstörelsevapen. Därför har våra styrkor nu gått in i Mordor. Vi har inget otalt med det orchiska folket. Det är deras korrupta ledarskikt, ett hot mot Midgårds fred, som vi tänker undanröja. Våra bepansrade enheter står redan i en Ring runt Domedagsklyftan.

Som sportbok:

”Big Slugger” Frodo möter ”Killer” Gollum i 67-kilosklassen. Men Frodo har stundtals varit osynlig, och Gollum får in en riktig sssskvättare. Frodos sekond väg rar att kasta in ringbrynjan och hans adept reser sig på sju. Frodo är illa ute. Benen är tunga som hos en olifant. Nu gäller det att visa litet mer Sting och göra klart vem som äger Ringen!

Som thriller:

En dag får Frodo besök av sin mystiske kontakt. Agent G avslöjar att en hemlig spionring hotar den västerländska civilisationen.

Frodos uppdrag blir att penetrera Järnridån!

Han kastas in i en härva av dubbelspel och internationella intriger, i vad som är thrilleresset Johnny Tolkiens mest rafflande och nervkittlande roman hittills!

Som datormanual:

Din nya Palantir representerar det yttersta av midgårdsk teknologi. När du startar operativmiljön MordorSauron-Windows ser du en välkomsthälsning i form av MS berömda onda öga.

Om du har en Ring-förbindelse kan du komma ut på Magicnet.

Klicka på dina fiender för att ta kontroll över dem.

Som SOU (Statens offentliga utredningar):

Nickelallergi är en okänd folksjukdom. Smycken människor bär kan medföra oerhörda risker. En vanlig ring leder till oförutsedda faror och kan driva folk till desperata handlingar. Professor Tolkien har på uppdrag av Nickeldelegationen kartlagt problemet och presenterar här sina slutsatser.

Som en barnbok:

Se Frodo. Gandalf Frodos vän. Han kan trolla.

Frodo har ring.

Vill ha, säger Sauron. Dumma han!

Den förkortade utgåvan från Det Bästa:

Det Bästa är stolta över att kunna presentera fantasylitteraturens största klassiker, som hos oss heter SAGAN OM LILLFINGERRINGEN, SAGAN OM TORNET och SAGAN OM KRONPRINSENS TILLFÄLLIGA COMEBACK.

I Peter Englunds bearbetning:

Gondor var en stormakt i förfall. I den luggslitna armén, full av värvade trupper från den sönderslitna kontinenten, spreds missmodet när Tsar Saurons överlägsna kadrar ställde upp sig i slagordning. På den vänstra flanken förberedde sig kavalleriet. Infanteriet skulle hålla centern. Då beslutade sig den unge, djärve konungen för att satsa allt på ett kort, och helt emot den militära logikens lagar blåsa till anfall…

I Björn & Bennys musikalversion:

Nu kan du se mångmiljonhitmaskinen på scen! Hör sådana klassiker som ”Ring, Ring, bara du slog en nazgul”, “Ringen blev till sand”, ”Elfish Queen” och ”When I killed the Shelob”. Med levande orchester.

I Åsne Seierstads version:

I Ringsmidaren i Mordar får vi följa en orchfamilj, och det patrialkala samhällets förtryck av orchkvinnorna. Deras land är förstört av sönderslitande krig och männen är bara ute på härtåg. När de kommer hem igen luktar de så illa av oändliga marscher att kvinnorna måste sätta enorma tygstycken för ansiktet för att inte storkna.

Ingen bok har likt denna lyckats fånga en sådan stämning (inför rätten i Oslo).

I Jan Guilluos version:

Frodo var en patetisk liten nordbo. Inte större än ett barn. Saken var nu den att han få resa österut. Och lära sig riktigt sofistikerad högkultur. Det hela är mycket enkelt: den orchiska kulturen överlägsen allt som Västerlandet producerat. Vi skall vara tacksamma för att deras arméer tänker utöva litet kamratuppfostran. Och som alla vet förklarar det också varför Gondor måste lämna Ithilien och den ockuperade Västbanken.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22