Saga Borg: Tre som blivit två skriver fantasier om folkvandringen

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Från början var de tre – nu är de bara två. Och de författar historiska romaner med fantasyinslag, alltså populärkultur.

Gränsen mellan det ”fina” och det ”populära” har, skriver Magnus Persson i sin avhandling Kampen om högt och lågt, blivit mycket otydlig. Men för många betyder fortfarande masskultur förbjudet område.

En del författare ser sig själva som det högas försvarare.

Ledning och vissa medlemmar av de svenska författarnas fackförbund – Författarförbundet – tycks tro att om man släpper in skrivare som sysslar med exempelvis fantasy kan det bli farligt.

Ovisst för vem, men farligt blir det.

Förbundet stadgar att man kan få bli medlem om man utkommit med minst två böcker per person, skrivna med något slags kvalitet.

Sammanlagt sex alltså.

Förbundet bestämmer vad som är kvalitet. på samma sätt som ”humoristerna” kring internetsajten och boken Spermaharen bestämmer vad som är humor.

Saga Borg? säger ni. Har den pseudonymen verkligen skrivit två böcker var?

Nej. När ansökan inlämnades hade de kommit med tre romaner utgivna av Richters förlag och fyra ungdomsböcker hos B. Wahlströms.

När detta skrivs har de fått ut ytterligare en bok hos Richters och fyra till hos B. Wahlströms. Saga Borg är faktiskt en ganska apart samling människor: en av dem har skrivit manus till seriefiguren Fantomen, en kommer från Jämtland och har varit ungdomsjournalist, den tredje har tagit studenten i Lund.

Närmiljöer

Nu är de tre – Carola Jonsson Haglund, Diane Alfredhsson och Jesper Svensson – bosatta på samma gata i den lilla skånska byn Bjärsjölagård och det är också där i närheten de hittat miljöerna till sina böcker. De heter Völvans dotter, Ondskans tecken, Vindens öga samt Urlas skugga och ingår i en historisk fantasyserie kallad Jarastavens vandring.

”Men just nu är vi bara två. Diane och jag, som efter senhösten 2002 fortsätter att skriva tillsammans”, säger relativt nygifta Carola. ”Jesper har fått det hektiskt med så mycket annat att han inte hinner ägna tid åt skrivandet.”

Bjärsjölagård ligger mellan Hörby och Sjöbo, där man också kan hitta turistattraktionen Övedskloster. Byn har cirka 250 invånare och där bodde till nyligen faktiskt ytterligare en författare – Carina Rabe.

Trions bokserie utspelas under folkvandringstiden och innehåller ”fria tolkningar av hur det var på den tiden”. Fantasieggande myter och legender har också tagits till vara för att skildra flickan Siri som bär på den kraft en Völva – medicinkvinna – bör besitta. Sedan hon tagits till fånga tvingas hon välja mellan att bli träl eller en okänd mans kvinna.

Före vikingatiden

Folkvandringstiden fanns innan vikingatiden och de tre Saga Borg har skrivit om kvinnlig styrka och visdom i en tid då kvinnors möda betydde mer för familjens överlevnad ännu. Siris kontakt med naturen och en stark tro på dess krafter är mycket trovärdig. Så måste människorna ha trott i en tid utan massmedia.

Pseudonymen kommer sig av att de tre författarna menade att namnen Alfredhsson, Jonsson och Svensson låter som en rörmokarfirma, ”vi sökte i månader efter ett bra författarnamn som passade ihop med det vi skrev. Till sist fastnade vi för Saga Borg eftersom det låter lite magiskt och dessutom svenskt.”

Serieförfattare från USA

Diane Alfredhsson kommer ursprungligen från USA. Under 1980-talet arbetade hon med att skriva seriemanuskript åt bland annat Fantomen, Starlet, Min Häst, Goliat, Tom & Jerry och Kalle Anka. Från mitten av 1990-talet ändrade hon inriktning och började skriva noveller, artiklar och ännu längre texter. Det var under den tiden hon kom i kontakt med Carola Jonsson och Jesper Svensson.

Carola Jonsson är från Östersund där hon arbetat som ungdoms- och musikjournalist, kåsör och novellförfattare för veckopress. Hon fick tag på Diane via Internet och sen dröjde det inte länge innan hon bosatte sig i Bjärsjölagård.

Dit kom också förre fastighetsmäklaren Jesper Svensson, som hunnit med att läsa systemvetenskap i Lund. Där träffade han de nya grannarna Carola och Diane och samarbetet började.

”Jag har alltid varit mycket intresserad av naturfolk och historia, så temat folkvandringstiden slog an en sträng hos mig.”

Men nu har Jesper alltså fått mycket annat att göra eftersom han både är trebarnsfar och egen företagare. Fast han tror inte att det ska inverka värst menligt på kommande böcker.

”Både jag och Diane ägnar heltid åt att skriva”, säger Carola. ”Vi kan inte gå på sparlåga för att han ska hinna med. Så från och med nu är Saga Borg en duo.”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22