Så kan spritsmuggling stoppas

Sep 9th, 2009 | By | Category: 2006-2, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Smuggling har intresserat inte bara smugglare utan också författare. Det finns många berättelser där smuggling spelar en stor roll.

Smuggling är också idag en mycket omfattande brottslighet. Den som vill kasta en blick på några av senare tiders smugglingsföremål kan kolla vad som finns på Tullmuseet, inhyst i Tullverkets högkvarter på Kungsholmen i Stockholm.

Där finns de svarta lådor som ett par poliser försökte ta in för Ebbe Carlssons räkning, men där omutliga tullare satte stopp för privatspaningen efter Palme-mordet.

Och naturligtvis finns där hjälpmedel som Niska och de andra spritsmugglarna använde när de skulle ta in den 96-procentiga från Baltikum. Med goda kunskaper i fysik, olika ämnens densitet, kunde man ordna så att godset kunde dumpas och sedan återfinnas om tullarna kom för nära.

Den stora spritsmugglingen kom igång för att spannmålspriserna efter första världskriget blev så låga att man i Baltikum valde att bränna säden till sprit. Och med billig sprit var det lönsamt att satsa på smuggling.

Tullen låg hela tiden efter, och till sist ingrep regeringen: man köpte helt enkelt upp hela spritlagret och gjorde rödsprit av det. Inget att köpa för smugglarna. Sedan kom olyckligtvis andra världskriget och satte ännu fastare stopp för verksamheten.

Museet har nu specialutställning av tullen och världskriget. Då hade man en generaldirektör som till och med regeringen var rädd för, han hänvisade till tulltaxan också när tyskarna ville frakta varor genom Sverige, så att man bakom hans rygg ändrade på lagen.

Museet på Alströmergatan 39 i Stockholm är lagom stort för att man skall kunna se allt utan att bli uttröttad. Där påminns man om att dagens trängselavgifter i Stockholm inte är de första med betalstationer vid infarterna: stadstullar och sjötullar var ett sätt att ta ut den tidens moms.

Det är öppet tisdag, onsdag och söndag klockan 11-16. Fri entré om man inte bokar egen guidad visning. På webben: www.tullverket.se  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22