Så här skapas en tryckkokare: Recept på kioskvältare

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av Bertil Falk

På veckotidningsutställningen i Helsingborg får man veta att en av alla tiders kioskvältare var Oasens hemlighet av J. Hall. Det är en riktig pot boiler, en blockbuster, knallsuccé och kioskvältare, som Medelsvensson hade fräckheten att föredra framför det kultiverade etablissemangets ikoner. DAST har hittat Hemmets Veckotidning nummer 38, daterad den 19 september 1941, där Oasens hemlighet var i full swing med ett avsnitt, försett med den resumé, här återgiven i naturlig storlek.

Denna resumé är intressant får den är en sorts synopsis till hur man skriver en story som innehåller allt: romantik, grymhet, kärlek, ondska, gravskändning, tortyr osv. i en aldrig sinande ström. Händelserna av löser varandra i ett snabbt tempo och man kan inte klaga på dramaturgin.

Det hela påminner väldigt mycket om en av Allers mest uppskattade serier genom tiderna. Willy på äventyr, där klipphängarna stod som spön i backen och det ena hotet knappt var avklarat förrän ett nytt inträffade enligt principen ur askan i elden.

Det kanske kan behövas ett förstoringsglas för att tyda faksimilets sammanfattning av den halsbrytande händelseutvecklingen i Oasens hemlighet, men DAST ville återge resumén i exakt samma storlek som den hade i det nummer av Hemmets Veckotidning när det begav sig.

Nu ska man inte tro att man kan efterlikna en bästsäljare eller succéroman hur som helst. Mängder av rasande kritiker attackerade Harold Rabbins för hans förfärliga bästsäljare. Man hävdade att sån smörja kan vem som helst skriva.

Men det var ingen annan än Harold Rabbins som lyckades skriva sån smörja. Hemligheten var den att rakt emot vad kritikerna inbillade sig så hade den flyhänte och välskrivande Rabbins en naturlig fallenhet för hantverket.

Han jobbade på ett filmbolags New York-kontor då han fick ett manus i hand och sa att han trodde att han skulle kunna skriva bättre.

”Men så gör det då”, var det någon som sa.

Harold Rabbins gick hem, satte sig vid skrivmaskinen och skrev en sida, varpå han tog ut bladet ur skrivmaskinen, beskådade vad han skrivit och kom fram till att det var detta han var född till att göra här i livet. Vilket han också gjorde resten av livet. Men studera gärna hur J. Hall bar sig åt med Oasens hemlighet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22